Hlavní obsah

Ústečtí studenti chtějí poskytovat pobyty ve vyloučené lokalitě

Foto: Petr Švihel

Ilustrační snímek.

Reklama

Studenti gymnázia Jateční v Ústí nad Labem chtějí v rámci svého projektu gypTOUR poskytovat pobyty v sociálně vyloučené lokalitě Předlice. Cílem je zájemcům nabídnout jiný pohled na problematiku obyvatel vyloučených lokalit.

Článek

Projekt, který vymysleli tři gymnazisté letos v březnu, narušila epidemie koronaviru. První „zájezd“ chtějí zrealizovat na jaře. Část vybraných peněz z pobytů zaplatí rodinám v Předlicích jídlo, řekl spoluzakladatel gypTOUR Josef Procházka.

„Nám jde o to lokalitu nějakým způsobem otevřít a umožnit kontakt těchto dvou světů, které spolu jinak neinteragují,“ uvedl Procházka. Podle něj projektu předcházel průzkum veřejného mínění, z nějž vyplynulo, že například mladí lidé v Praze o severočeských vyloučených lokalitách nevědí. „To je hrozně špatně, protože když o tom někdo nebude vědět, tak se problém nebude nijak řešit,“ doplnil Procházka.

Vyloučené lokality jsou v Ústeckém kraji také například na Mostecku či Děčínsku. Kromě chudoby se tam lidé potýkají se závislostmi na návykových látkách, kriminalitou či prostitucí.

První pobytový víkend se v Předlicích kvůli koronaviru zatím neuskutečnil. Studenti oslovili několik rodin, u nichž by mohli zájemci přespat a proniknout do dění za dveřmi často téměř zborcených domů. Podle Procházky několik obyvatel Předlic projevilo o účast v projektu zájem, mají ale strach z nákazy.

Za víkend v Předlicích účastník zaplatí 3000, 3500 nebo 5000 korun, podle toho, do jaké míry bude chtít svou hostitelskou rodinu finančně podpořit. Procházka doplnil, že peníze dostanou předličtí obyvatelé formou stravenek na nákup potravin.

Jedním z problémů, který musí studenti před zahájením projektu vyřešit, jsou štěnice, se kterými rodiny v sociálně vyloučených lokalitách zápolí. Studenty napadlo dát zúčastněným náhradní oblečení a umožnit jim po víkendu v Předlicích koupel, aby si parazity nepřinesli domů.

Projekt gypTOUR vznikl díky soutěži Soutež&Podnikej. Matyáš Michel Adam, Samuel Kubec a Josef Procházka na něj mohou získat 10 000 korun. Peníze chtějí použít na pokrytí prvotních nákladů, třeba k založení živností.

Reklama

Doporučované