Hlavní obsah

Úsvit nové koalice: Rakouští Zelení si „plácli” s lidovci

Foto: Profimedia.cz

Pro schválení vládního paktu s lidovci hlasovalo 93,2 procenta z 276 delegátů sjezdu.

Reklama

Delegáti sjezdu rakouské strany Zelených jasnou většinou schválili vstup do vládní koalice s Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) i nominované kandidáty na ministerské pozice. Padla tím poslední překážka pro vznik nového kabinetu s kancléřem Sebastianem Kurzem (ÖVP) v čele, informovala agentura APA.

Článek

„Byli jsme zvoleni, abychom převzali odpovědnost,” řekl v projevu před hlasováním předseda strany a budoucí vicekancléř Werner Kogler. Náměstkyně primátora Vídně Birgit Hebeinová uvedla, že Zelení „jdou vědomě do rizika”. Podle ní se jim ale naskýtá „neuvěřitelná šance, aby změnili společenský diskurs v naší zemi k lepšímu".

Ministři a ministryně složí do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena slavnostní přísahu v úterý. Kurz se stane kancléřem již podruhé, jeho předchozí kabinet se loni rozpadl po necelém roce a půl kvůli korupční aféře předsedy koaliční Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Kurzova ÖVP, která drtivě vyhrála zářijové parlamentní volby, bude mít ve vládě jasnou převahu. Kromě funkce kancléře bude mít jednoho státního tajemníka a deset ministerstev, včetně resortu financí, obrany, vnitra a zahraničí. Zeleným připadnou čtyři pozice ministrů a jednoho státního tajemníka. Poprvé budou mít ve vládním týmu početní převahu ženy.

Kromě Koglera usedne za Zelené do vlády Leonore Gewesslerová jako ministryně životního prostředí a infrastruktury. Resort sociálních věcí bude mít na starosti Rudolf Anschober, který dříve stál v čele ministerstva životního prostředí hornorakouské regionální vlády v Linci a byl dlouhodobě hlasitým kritikem plánů české vlády na rozvoj jaderné energetiky.

Prioritou kabinetu má být i integrace cizinců. Nově má být možné vzít potenciálně nebezpečné cizince preventivně do vazby. Program zmiňuje i dlouhodobý rakouský odpor k jaderné energetice. Nová vláda se zavazuje k tomu, že bude čelit výstavbě nebo rozšíření jaderných elektráren obzvláště v sousedních zemích.

Uzavření dohody o vzniku vládní koalice oznámily obě strany na Nový rok, ve středu pak představily programové priority. Ty zahrnují cíl dosáhnout klimatické neutrality do roku 2040, snížit daně či důrazněji prosazovat integraci cizinců do rakouské společnosti.

Reklama

Doporučované