Hlavní obsah

Utajená vražda nevinných žen. Dosáhli po letech pozůstalí alespoň nějaké satisfakce?

Záhady Josefa Klímy: Jak to dopadlo? Vrátili jsme se k případu utajené vraždy dvou nevinných žen. Dosáhli po letech pozůstalí alespoň nějaké satisfakce?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V bouřlivých květnových dnech roku 1945 zavraždil neznámý pachatel v Jesenici dvě ženy: matku s dcerou. Vraždu se podařilo utajit i před historiky, nevyskytovala se v žádných poválečných dokumentech, těla obou žen zmizela. Pomohli jsme vypátrat vraha.

Článek

V únoru letošního roku jsme v pořadu Záhady Josefa Klímy odvysílali reportáž o popravě, která se odehrála v roce 1945 v Jesenici u Prahy.

Heleně Veselé bylo 9 let, když ji 10. května 1945 i s dvěma mladšími bratry odtrhli od matky a od babičky. Vzápětí slyšela už jen dva výstřely. Víc ani matku, ani babičku neviděla. Spolu s bratry putovala do adopce. Pamatuje si jen, že ten, kdo střílel, byl Čech bydlící stejně jako ona s rodinou v Jesenici u Prahy, ale nikdy se nedozvěděla, proč to udělal.

Před pár lety se rozhodla příběh znovu otevřít. Začala pátrat po tom, proč nebohé ženy zemřely a kde skončily jejich ostatky.

Zjistila, že pravděpodobně leží bez náhrobku, bez jakékoli připomínky u zdi jesenického hřbitova. Narazila přitom na nepochopitelnou hradbu mlčení a neochoty o zločinu hovořit.

Když chtěla spolu se svým synem vztyčit nad hrobem obou žen alespoň pamětní desku, setkala se v obci s podobnými reakcemi.

My jsme pomohli vypátrat vraha i motiv, který ho k děsivému skutku vedl. Ale – jak to dopadlo se snahou o alespoň symbolickou náhrobní desku?

Odpověď naleznete v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované