Hlavní obsah

Útočník v Kenoshe chtěl „chránit podnik a lidi“. Viní ho ze zabití dvou osob

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Kenoshe navázaly na ty, které se po Spojených státech rozhořely na konci května po smrti George Floyda. Mají společné jmenovatele – systémový rasismus a policejní brutalitu.

Reklama

Protesty v Kenoshe pokračují. Ubraly ale na intenzitě, z násilných nepokojů se přelily do pokojných demonstrací menších skupin. Úřady nové informace dávkují jen po troškách.

Článek

Podle wisconsinské televize WTTV přetrvává spousta nejasností ohledně nedělního incidentu, který protesty odstartoval. Tedy sedminásobného postřelení devětadvacetiletého Afroameričana Jacoba Blakea bělošským policistou do zad. Blake zůstává ve vážném stavu v nemocnici, podle amerického listu The Washington Post je od pasu dolů ochrnutý.

Šéf místní policie Daniel Miskins ve čtvrtek odpoledne řekl jen, že vyšetřování pokračuje. Podpořil i pokojné protesty s tím, že mají dodržet večerní zákaz vycházení od devatenácti hodin.

Pondělní noc, která se nesla v duchu násilností, žhářství a rabování, byla nejspíš v tomto ohledu i vrcholem nepokojů. Tvrdí to i zástupci policie v Kenoshe. „Včerejší noc byla klidná. Úterní noc ne tolik, ale nebylo to tak hrozné. Pondělí byla velká noc, doufejme, že to nejhorší máme už za sebou,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci šerif David Beth.

O situaci v Kenoshe se velmi letmo zmínil ve svém čtvrtečním projevu na republikánském sjezdu i americký prezident Donald Trump. Vyhnul se tomu, aby adresoval, proč vlastně nepokoje ve Wisconsinu propukly, tedy zmínce o postřelení Afroameričana policistou. Stejně jako viceprezident Mike Pence.

„Pokud dojde k pochybení policie, justiční systém musí dohnat pachatele k plné odpovědnosti. A tak se i stane. Nesmíme ale dovolit, aby se děly věci jako dnes. Nesmíme dovolit, aby vládly davy,“ řekl ve čtvrtek Trump podle listu The New York Times.

„Největším možným způsobem Republikánská strana odsuzuje výtržnictví, rabování, žhářství a násilí, které jsme mohli vidět v městech vedených demokraty, třeba Kenoshe, Minneapolis, Portlandu, Chicagu, New Yorku a dalších,“ uvedl prezident. A jako už tradičně poznamenal, že takové bezpráví by za potenciální vlády jeho protikandidáta Joea Bidena pokračovalo.

„Nechcete vodu?“

Novinky nepřinesla policejní tiskovka v Kenoshe ani k úternímu útoku, který si vyžádal dvě oběti a jednoho zraněného mezi protestujícími. Policie se k incidentu vyjádřila jen vyhýbavě. Úřady ze střelby viní sedmnáctiletého Američana Kylea Rittenhouse, jehož život i motivy k útoku na protestující americká média kousek po kousku odkrývají.

Rittenhouse je obviněný ze šesti trestných činů včetně dvou zabití. K incidentu došlo v úterý poté, co Američan absolvoval asi 32 kilometrů dlouhou cestu ze sousedního státu Illinois. Do Kenoshy přijel s poloautomatickou zbraní jako samozvaný ochránce místních podniků před protestujícími. „Mojí prací je chránit tenhle podnik a také lidi,“ říká Rittenhouse na záznamu pořízeném ještě předtím, než zastřelil dva protestující.

Ačkoliv policie mnoho detailů k Rittenhousově případu nezveřejnila, po sociálních sítích koluje plno nepotvrzených teorií i videa z úterní noci. Jedno z nich ukazuje interakci sedmnáctiletého útočníka s místními policisty, kteří kolem samozvané milice projíždějí. Nad poloautomatickou zbraní drženou nezletilým se muži zákona nepozastavili, naopak ozbrojené skupině vzkázali, že jim děkují a jestli „nechtějí vodu“.

AP mladíka, který je nyní ve vazbě, popisuje jako „obdivovatele policie“ z městečka Antioch, které leží v Illinois. Podle zástupce státu Wisconsin, demokrata Mandely Barnese, se mladík „rozhodl vzít právo do svých rukou a postřílet nevinné protestující“.

Ozývají se ale i hlasy, které jako by Rittenhousovo jednání ospravedlňovaly. Jedním z nich je například Tucker Carlson, moderátor televize Fox News, která je už dlouho spjatá s prezidentem Donaldem Trumpem a názorovým proudem, který představuje.

Tucker uvedl, že se sedmnáctiletý Američan snažil „udržet pořádek“. „Šokuje nás, že se ozbrojení sedmnáctiletí (muži) rozhodli udržet pořádek, když to nikdo jiný neudělal?“ položil rétorickou otázku ve svém programu. Z eskalace situace pak obvinil demokratické vedení města.

Reklama

Související témata:

Doporučované