Hlavní obsah

Laura ve Spojených státech útočila na bouři století. A mohlo být i hůř

Foto: Profimedia.cz

Poničený mrakodrap Capital One Tower v Lake Charles.

Reklama

Laura má na svém kontě šest životů a nespočet škod na majetku. Evakuaci komplikovali sami lidé i koronavirus. Poškození průmyslových oblastí představuje hrozbu pro životní prostředí. Mohlo však být mnohem hůř, shodují se místní.

Článek

Hurikán Laura zasáhl stát Louisiana v podobě nejsilnější bouře v USA v tomto století. Nyní už jen tropická bouře poničila domy, infrastrukturu a vyřadila z provozu jistotu elektřiny a pitné vody pro statisíce lidí v Louisianě i Texasu. Zemřelo nejméně šest lidí. Přestože vítr značně zeslábl, Arkansas kvůli hrozbám záplav vyhlásil stav nouze.

Stovky tisíc lidí v Louisianě jsou bez elektrické energie a přístupu k pitné vodě. Podle společnosti Entergy jich potmě zůstalo více než 540 000. Výpadkem dodávek vody trpí podle ministerstva zdravotnictví Louisiany více než 220 000 obyvatel jen na území tohoto státu.

Fotogalerii z řádění živlu najdete v článku:

Bezohledná evakuace

Hladce neprobíhala ani nařízená evakuace asi 580 000 lidí z pobřežní oblasti. Přestože místní mají zkušenost s hurikánem Rita z roku 2005, mnozí neuposlechli a o pomoc volali, až když bylo nejhůř.

Záchranu komplikuje i koronavirus. Středisko pro boj proti chudobě označilo jako „bezohlednou“ evakuaci osob zadržených v nápravném zařízení Allen Parish Correctional Center. „Podle rodinných příslušníků evakuovaných centrum nepřijalo žádná opatření k oddělení osob nakažených covidem-19 při přesunu autobusem, což ostatní potenciálně vystavilo riziku nákazy,“ uvedla skupina v prohlášení.

Texas a Louisiana se už před hurikánem vehementně snažily zabránit šíření nákazy a někteří odborníci nyní varují před rizikem, které s sebou hromadné evakuace přináší. Úředníci tak nechtějí zpřístupňovat nouzové přístřešky ve velkém a doporučují lidem přespávat v autech.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards poznamenal, že úředníci nebudou schopni rychle zjistit, zda evakuace skutečně nenapomohla šíření nákazy, jelikož musela být uzavřena i místní testovací centra. „Následující týden budeme v zásadě slepí, protože budeme muset přerušit většinu komunitních testů,“ řekl Edwards.

Mezi oběťmi hurikánu je i čtrnáctiletá dívka. Její smrt stejně jako v případě dalších tří lidí zavinil padající strom, zatímco se s rodinou schovávala uvnitř ložnice svých rodičů. Mysleli si, že takový úkryt bude bezpečný. „Byla to opravdu chytrá holka. Chtěla studovat na Harvardu a stát se mikrobioložkou,“ řekla pro CBS News sestra zemřelé dívky. „Bylo to děsivé a temné. Bouře vyrazila dveře v pokoji našich rodičů, kde jsme všichni seděli. Najednou dovnitř vpadl strom…“

Nebezpečné toxiny

Popadané stromy zavinily smrt u dalších tří lidí. Pátý muž se utopil spolu se svou lodí a šestý se otrávil výpary oxidu uhelnatého z poškozeného generátoru uvnitř svého domu. Právě před nebezpečným plynem vydalo varování americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Domácnosti bez elektřiny se uchylují k používání „alternativních zdrojů energie, jako jsou benzinové generátory, propanové nebo uhlíkové grily,“ uvedlo CDC. Při nesprávné manipulaci nebo umístění mohou tyto zdroje vést k hromadění oxidu uhelnatého uvnitř budov a garáží. Otrávit se mohou zvířata i lidi.

Laura se přehnala některými z nejprůmyslovějších částí na jihu Spojených států, širokým úsekem území, na kterém se produkují paliva a petrochemické látky, jež mohou produkovat do vzduchu, vody a půdy toxické chemikálie. V oblastech tvoří největší podíl nízkopříjmové obyvatelstvo a etnické menšiny.

„Chemický požár“ potrápil oblast Lake Charles v průmyslové části města, odkud se linuly oblaky hustého kouře. Policisté a hasiči se ve spolupráci s Agenturou pro ochranu životního prostředí snažili zabránit úniku chloru. Místní se museli ukrýt doma se zavřenými dveřmi a okny.

Do pátracích a záchranných akcí se ve státě Texas dalo kromě tisíců lidí také 400 lodí a záchranných vozidel. Na severu země pak stále hrozí tornáda. „Viděl jsem potrhané střechy, chybějící zdi, popadané stromy, kusy ocelového rámování omotané kolem stromů, zaplavené neprůjezdné silnice,“ uvedl guvernér Texasu Greg Abbott. „Texas ale mohl dopadnout mnohem hůř,“ dodal.

Mohlo být hůř

Někteří šťastnější přeživší hurikánu pro americká média vypověděli, že ničivý vítr málem prospali. „Podřimoval jsem pod provizorní barikádou ze stolu a několika matrací a probudil se pozdě v noci,“ popsal pan White jr. Zvuk, který ho vytrhl ze spánku, patřil střeše, která kvůli silnému větru opustila jeho dům. Dovnitř začala téct voda a okna nafukoval vítr. „Většinu z toho jsem ale prospal,“ řekl.

Federální agentura pro řízení mimořádných událostí (FEMA) ve čtvrtek uvedla, že zatímco řádění hurikánu Laura bylo méně katastrofální, než se původně předpokládalo, bouře výrazně poškodila mnoho místních komunit a zůstává hrozbou pro části několika jižních států, které bouři stojí v cestě.

Do postižených oblastí na pobřeží Mexického zálivu přislíbil víkendovou návštěvu prezident Donald Trump. Během brífinku v sídle Federální agentury pro řízení mimořádných událostí ve čtvrtek rovněž uvedl, že byl připraven přeložit svou řeč na Republikánském národním shromáždění.

Laura je připodobňována k hurikánu z roku 1856, který na pevninu přivál rychlostí 150 mil za hodinu. Hurikán Katrina z roku 2005 sice byl klasifikován do páté kategorie, v Mexickém zálivu ale zeslábl na rozdíl od Laury na třetí stupeň. Katrina silně zasáhla hustě obydlené New Orleans, které si letos připomíná 15 let od nepříjemného zážitku. Byli to právě tito obyvatelé, kteří ještě před přistáním Laury na pevnině začali nabízet pomoc a podporu zasaženým.

Mezi nimi například hotel Hilton New Orleans Riverside, který momentálně stát využívá k zajištění nouzového ubytování zhruba pro 2 000 lidí, kteří kvůli Lauře přišli o střechu nad hlavou. Ubytování v hotelech má napomoci snižovat riziko přenosu koronaviru v běžných nouzových přístřešcích. Dalších více než 10 000 lidí v Texasu a Louisianě se uchýlilo do azylu poskytovaného Červeným křížem.

Laura je sedmou pojmenovanou bouří, která v letošním roce v USA zasáhla pevninu, což je ještě před koncem srpna rekord.

Reklama

Doporučované