Hlavní obsah

Útočník z Manchesteru je možná psychicky nemocný, policie stále nevyloučila teroristický motiv

Pětadvacetiletý útočník z Manchesteru podle policie možná trpí psychickou poruchou.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Britská policie se domnívá, že muž, který na silvestra pobodal v centru Manchesteru tři lidi, trpí psychickou chorobou. Na pětadvacetiletého mladíka byla uvalena vazba na základě zákona o psychickém zdraví, informovala dnes agentura AP. Policie nicméně dál případ vyšetřuje jako terorismus.

Článek

Zadrženého útočníka vyšetřil lékař, který vyjádřil pochybnosti o mužově psychickém zdraví, uvedla manchesterská policie. „Vyšetřování protiteroristické policie nicméně pokračuje,“ zdůraznila.

Pětadvacetiletý muž, jehož totožnost policie nezveřejnila, v pondělí večer pobodal na nádraží Victoria v centru severoanglického města kuchyňským nožem tři osoby – muže, ženu a policistu. Muž a žena – oba ve věku mezi 50 a 60 lety – jsou stále v nemocnici. Policista, který utrpěl bodné zranění na rameni, byl po ošetření z nemocnice propuštěn.

Podle svědků z místa činu útočník křičel „Alláh“ a „Ať žije chalífát“. Policie se nedomnívá, že by se kromě něj na útoku podílel ještě někdo další. Zjištění toho, zda měl muž komplice, nicméně podle policie zůstává jedním z hlavních cílů vyšetřování.

Nádraží, kde k útoku došlo, leží v těsném sousedství multifunkční arény, kde se v roce 2017 odpálil Brit libyjského původu a zabil 22 lidí na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové.

Stupeň ohrožení Británie terorismem zůstává na druhém nejvyšším stupni, který označuje situaci za „vážnou“. Atentát je tak podle zpravodajců „vysoce pravděpodobný“.

Reklama

Doporučované