Hlavní obsah
Online

Řada europoslanců odsoudila protiútok západních spojenců na Sýrii, OPCW stále nepotvrdila stav vyšetřování

Reklama

aktualizováno •

Řada europoslanců na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku odsoudila sobotní raketový útok USA, Francie a Británie na Sýrii. Poslanci kritizovali Západ za jeho jednání bez souhlasu ostatních spojenců.

Článek

Někteří poslanci kritizovali sobotní vojenský zásah USA a dvou zemí EU (Francie a Británie), jemuž měla podle nich předcházet konzultace v OSN. Někteří si také stěžovali, že EU podle nich nemá stran Sýrie jednotnou strategii.

„Trump řekl, že syrský režim použil při útoku v Dúmě chemické zbraně, ale experti Organizace pro zákaz chemických zbraní tam ani nedojeli a on už zaútočil,“ komentoval vojenský zásah francouzský poslanec Bruno Gollnisch.

Také portugalská poslankyně Marisa Matiasová vojenský zásah odsoudila a před sebe na pultík položila ceduli s nápisem: Ruce pryč od Sýrie! Poslankyně kritizovala, že byl úder proveden bez konzultace s ostatními spojenci a bez mandátu Rady bezpečnosti OSN.

Španělský europoslanec Javier Couso označil sobotní úder USA, Francie a Británie za „agresi vůči suverénnímu státu“ a kritizoval EU, že takový útok provedený „bez souhlasu národních parlamentů“ podpořila, aniž čekala na důkazy od mezinárodních expertů.

Syrská státní televize dnes ráno informovala o tom, že syrská obrana zlikvidovala dvě rakety nad základnou v provincii Homs v centrální části země. Od začátku však nebylo jasné, kdo za údajným útokem stojí. Ukázalo se, že šlo o planý poplach.

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii, který byl odpovědí na údajný chemický útok ve městě Dúmá ve východní Ghútě.

Vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) teď chtějí zjistit, zda byly chemické zbraně opravdu použity. Experti jsou v Sýrii již od soboty a podle syrských státních médií už jim byl povolen vstup do Dúmy. Organizace ale zatím informaci nepotvrdila.

  • Saúdská Arábie je ochotná poslat své vojáky do Sýrie, s USA jedná už od dob Obamy

    Saúdská Arábie je připravena poslat své vojáky v rámci širší koalice do Sýrie. Řekl to saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr, jehož země podporuje některé opoziční skupiny působící v Sýrii. Ministr to řekl v Rijádu na tiskové konferenci, na níž byl přítomen také generální tajemník OSN António Guterres. Odpovídal na dotaz týkající se informace listu The Wall Street Journal, podle nějž Washington chystá arabský kontingent, který by měl stabilizovat Sýrii a nahradit americký. Džubajr řekl, že na téma vyslání saúdskoarabských vojáků se Rijád baví s Washingtonem už od doby, kdy byl u moci minulý prezident Barack Obama.

  • Konflikt v Sýrii se nedá řešit vojenskou cestou, řekla šéfka diplomacie EU

    Konflikt v Sýrii nemá vojenské řešení, dá se vyřešit pouze politickým jednáním. Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to dnes řekla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

    Někteří poslanci kritizovali sobotní vojenský zásah západních spojenců, jemuž měla podle nich předcházet konzultace v OSN. Někteří si také stěžovali, že EU podle nich nemá v jednání se Sýrií jednotnou strategii.

  • Britští poslanci schválili raketový úder spojenců proti Sýrii

    Poslanci ve Velké Británii odhlasovali v počtu hlasů 317 ku 256 ve prospěch návrhu, který stanovoval, že „vláda zvážila práva parlamentu v souvislosti se schválením vojenských akcí britských vojsk v zámoří“.

    Výsledek tak znamená vítězství vlády, která návrh podpořila, a porážku pro Jeremyho Corbyna. Lídr labouristů dříve vyzval své poslance, aby hlasovali proti tomuto návrhu a „vyjádřili nespokojenost s reakcí vlády“.

  • Experti na chemické zbraně vstoupili do Dúmy, oznámila syrská agentura SANA

    Vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes vjeli do syrské Dúmy, aby vyšetřili okolnosti údajného chemického útoku. Už několik dní čekali na povolení v Damašku. O jejich vstupu do Dúmy, která leží východně od Damašku, informovaly syrské státní sdělovací prostředky, sama OPCW zatím informaci nepotvrdila. „Experti na chemické zbraně vstoupili do Dúmy,” oznámila syrská agentura SANA.

  • Merkelová se chce „v dohledné době" setkat s Putinem

    Německá kancléřka Angela Merkelová se hodlá v dohledné době osobně setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Řekla to dnes po jednání s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardernovou.

    Termín setkání podle ní ještě nebyl dohodnut. „Ale věřím, že počet témat, která máme, od Ukrajiny přes plynovod z Ruska do Německa až po velké téma Sýrie, také vyžaduje, abychom si v dohledné době vyměnili názory napřímo,” prohlásila Merkelová, která potvrdila, že s Putinem hovořila telefonicky.

  • Hizballáh: Teherán by měl zabránit Izraeli v omezování íránského hnutí v Sýrii

    Libanonské hnutí Hizballáh uvedlo, že Teherán by měl zabránit Izraeli „stanovovat pravidla, která omezují íránské hnutí v Sýrii”.

    Zástupce generálního tajemníka Hizballáhu Šejk Naim Qassem řekl syrské státní televizi, že očekává smrt nejméně sedmi íránských vojáků po raketovém útoku na letitě poblíž Homsu. Z toho Írán obviňuje Izrael.

    Hizballáh je hnutí podporované Íránem a sympatizuje se syrským režimem.

  • Pokud vyšetřovatelé dorazí do Dúmy ve středu, může už dojít ke ztrátě důkazů

    Ve středu uplyne 11 dní od údajného chemického útoku v Dúmě. Experti Organizace pro zákaz chemických zbraní chtějí na místě nasbírat vzorky půdy, které jim pomohou určit, zda opravdu došlo k použití chemických zbraní. USA i Británie projevily obavy, že Rusko chce vyšetřování ovlivnit. Moskva takové obvinění odmítá. 

  • Podle hnutí Hizballáh syrská obrana zlikvidovala další tři střely mířící na letiště

    Libanonské šíitské hnutí Hizballáh podporované Íránem a sympatizující se syrským režimem uvedlo, že syrská obrana zlikvidovala tři střely, které mířily na vojenské letiště východně od Damašku. O tom se ale syrská státní média nezmiňují. Tato letecká základna byla podle opozičních zdrojů agentury Reuters pro Damašek zásadním bodem v útocích na rebely ovládanou oblast východní Ghúty.

    Izrael často ostřeluje zařízení syrské armády a snaží se omezit vliv Íránu či Hizballáhu v syrském konfliktu. „Podobné zprávy nekomentujeme,“ reagoval podle Reuters na dotaz o aktuálních útocích mluvčí izraelské armády.

  • Podle velitele mohl syrskou obranu aktivovat „elektrický útok“

    Nejmenovaný velitel regionálních syrských sil v rozhovoru pro Reuters řekl, že syrskou protivzdušnou obranu mohl aktivovat „elektrický útok“ USA a Izraele na radarový systém. Problém podle něj vyřešili ruští experti.

Reklama

Hlavní zprávy