Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest muži, který napadl tenistku Kvitovou, na 11 let

Tenistka Petra Kvitová u dřívějšího soudního líčení.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vrchní soud v Olomouci ve středu řešil přepadení tenistky Petry Kvitové. Pachatel na ni zaútočil v jejím prostějovském bytě v prosinci roku 2016.

Článek

Vrchní soud v Olomouci zpřísnil trest útočníkovi, který pořezal tenistku Petru Kvitovou. Radim Žondra má strávit ve vězení jedenáct let. Pachatel sportovkyni přepadl v jejím prostějovském bytě v prosinci roku 2016. Wimbledonské šampionce kvůli řezným poraněním na levé ruce, kterou drží raketu, hrozil konec kariéry.

Soudce olomouckého vrchního soudu Vladimír Rutar oproti dřívějšímu rozsudku Krajského soudu v Brně překvalifikoval čin na loupež, porušování svobody a krádež. Žondrovi také přitížilo, že byl v době útoku v podmínce za jiná loupežná přepadení.

Rutar v odůvodnění zdůraznil, že se chtěl pachatel obohatit. „Důvod byl ve skutečnosti zištným motivem, který vyplývá ze špatné majetkové situace dotyčného,“ připomněl soudce, že měl Žondra statisícové dluhy.

Soudce tak vyhověl Mariánu Kollárovi z vrchního státního zastupitelství, který odvolací soud žádal, ať je Žondra odsouzený také za loupež. „O závěrech soudu prvního stupně ohledně skutkové podstaty nepanují žádné pochybnosti. Jen nebyl dostatečně řešený motiv,“ řekl Kollár. O tom, že Žondra útočil kvůli zisku, podle něj není pochyb.

Kvitová se o rozhodnutí dozvěděla na turnaji v australském Brisbane. „Celá záležitost pro ni skončila už výslechem na soudu. Samozřejmě je ráda, že soud vycházel z jejího svědectví,“ řekl mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Krajský soud v Brně Žondru původně poslal na osm let do vězení za napadení tenistky. Kromě vydírání a porušování domovní svobody mu soudkyně Dagmar Bordovská udělila souhrnný trest, protože už byl v podmínce. V rozsudku se opírala především o svědectví tenistky, která Žondru poznala při policejní rekognici.

Proti původnímu rozsudku se obě strany odvolaly, proto jej řešil vrchní soud.

Žondra vinu celou dobu odmítá. Ve středu u soudu prohlásil, že si tenistka a její tým útok vymysleli, přesto jasně nevysvětlil, proč by to měla udělat. „Máme informace, že si zranění způsobila sama kvůli nějaké manipulaci. Z důvodu odpovědnosti se jejímu okolí hodil tento smyšlený příběh. Snaží se odsoudit nevinného člověka za něco, co se nestalo,“ uvedl.

„To je zcela absurdní. Znalci jednoznačně vyvrátili, že by si zranění přivodila sama,“ reagoval zmocněnec tenistky Lukáš Trojan.

Obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá znovu zpochybnila svědectví tenistky i důkazní materiál. Tvrdí, že Žondra v době útoku pracoval na stavbě v Napajedlích. „Ze svědeckých výpovědí bylo prokázáno, že dvacátého prosince byl na stavbě kontrolní den. Obžalovaný Žondra jako zástupce subdodavatele se musel účastnit,“ uvedla obhájkyně.

Pachatel tenistce pořezal levou ruku, musela se podrobit komplikované operaci a hrozil jí konec kariéry. Zpět do vrcholového tenisu se vrátila po půl roce. Prsty na levé ruce už nikdy nebude mít stoprocentně pohyblivé.

Žondra už byl dříve odsouzený za trestnou činnost v loupežném gangu, který se zaměřoval na osamělé lidi. V závěrečné řeči zdůraznil, že podle něj čin spáchal narkoman. „Když jsme předtím dělali přepadení, připravili jsme se. Byli jsme maskovaní. Z mého pohledu bych se snažil oběť znehybnit, aby nemohla přivolat pomoc. Takto provést útok pro deset tisíc je sebevražda,” sdělil dříve u soudu v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované