Hlavní obsah

Turci identifikují oběti nočního útoku na diskotéce. Je mezi nimi i řada cizinců

Oslava příchodu nového roku se v Istanbulu proměnila v krveprolití.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Útočník, který zastřelil nejméně 39 lidí, byl podle svědků převlečen za Santa Clause. Policie po něm pátrá. Mezi obětmi jsou i cizinci.

Článek

Diskotéka Reina v tureckém Istanbulu, kde stovky lidí slavily silvestra, se během noci změnila na místo velké tragédie. Útočník, který byl podle svědků převlečen za Santa Clause, nejprve před klubem zabil policistu, který tu hlídal, a poté vnikl dovnitř, kde začal střílet.

„Pálil velmi krutým a nemilosrdným způsobem do nevinných lidí, kteří tam byli na oslavě silvestra a bavili se,“ řekl guvernér Vasip Sahin. Klub se nachází v evropské části Istanbulu a patří k luxusním podnikům navštěvovaným celebritami. Turecká policie po útočníkovi pátrá.

Podle posledních informací útok nepřežilo 39 lidí. Je mezi nimi podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soyla nejméně patnáct cizinců. České Ministerstvo zahraničních věcí zatím nemá informace, že by na místě zemřel nějaký Čech. Mezi zabitými cizinci jsou podle tureckých úřadů Libanonci, Saúdové, Maročani, Libyjci a také jeden člověk z Belgie a Izraele. Identifikováno zatím bylo 21 obětí.

Mezi oběťmi je i devatenáctiletá Izraelka. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil střelbu na diskotéce za odporný útok, který měl vytvořit chaos a destabilizovat jeho zemi. „Budeme bojovat až do konce nejen proti útokům teroristických skupin," uvedl Erdogan. K útoku se doposud nikdo nepřihlásil. V „podezření" je nicméně tradičně Islámský stát nebo radikální Kurdové.

Ke střelbě došlo na diskotéce v rušné čtvrti Istanbulu po jedné hodině ráno. Mezi hosty byl třeba profesionální fotbalista Sefa Boydaş. „Říkají (úřady), že je 35 až 40 mrtvých, ale bude jich asi víc, protože když jsem odcházel, šlapali lidé po tělech," tvrdí hráč istanbulského klubu Beylerbeyi.

Lidé před klub Reina nosí květiny. Místo činu hlídají policisté.

V klubu byla také Sisli Etfal, kterou cituje agentura AP. Žena popsala, že než se mohla dostat ven, musela ze sebe zvednout několik těl. „Bylo to děsivé,“ řekla Etfal poté, co byla ošetřena v nemocnici. Další svědci říkají, že řada lidí skákala do vody, aby se útoku vyhnula a zachránila si tak život.

Poblíž diskotéky byl také Mehmet Dag. Řekl, že viděl, jak útočník střílel na policistu a lidi, co byli venku. „Když vešel dovnitř, nevím, co stalo. Byla slyšet střelba a po dvou minutách i exploze," dodal Dag.

V nemocnici je nejméně sedmdesát zraněných. Podle ministra Soyla jsou minimálně čtyři ve velmi vážném stavu. Zraněných je mnoho cizinců.

Podle odhadů bylo na diskotéce šest set lidí. Do klubu často chodí slavní zpěváci, herci i sportovní hvězdy. Po útoku lidé prchali a hudba ztichla.

Reklama

Doporučované