Hlavní obsah

Útok žraloka na českého turistu: Egyptské úřady zatím mlčí, policie uzavřela pláž

Pláž v místě incidentu byla uzavřena, vyšetřovatelé zjišťují příčiny útoku.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Vyšetřovatelé se v místě tragédie snaží zjistit druh žraloka i příčiny útoku.

Článek

Páteční smrtelný útok žraloka na egyptské pláži Marsa Alam, po kterém zemřel jednačtyřicetiletý Čech, zatím nemá oficiální vyjádření ze strany egyptské policie. Pláž u hotelu, kde k útoku došlo, je uzavřena. Na místě stále probíhá vyšetřování incidentu. Egyptští experti zjišťují, jaký druh žraloka útočil.

"Pro pláže v oblasti Marsa Alam jsme vydali doporučení, aby klienti využívali zátoky a laguny u hotelů a mělčí pláže. Nedoporučujeme, aby plavala na otevřené moře a do velkých hloubek," řekl Seznamu tiskový mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma.

Ten dále uvedl, že se Exim Tours snaží o bezpečný a rychlý převoz rodiny zemřelého zpět do vlasti. Rodina českého turisty, by měla odletět z Egypta dnes, řekl Zíma,s tím, že společnost se jí snaží odlet zajistit. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže klienti mířící do stejného hotelu nepanikaří. Že by se chtělo více lidí z místa vracet, nezaznamenala ani cestovní kancelář Fischer.

"Zajišťujeme ten převoz, já si myslím, že během dneška odletí," řekl Zíma, který by měl mít více informací z místa neštěstí odpoledne.

Více informací k případu by mělo být zveřejněno během několika hodin či dní. Egyptský tisk o útoku zatím informuje velmi skromně a ve většině se odvolává na česká média. Egyptské úřady zatím nepodnikly žádná zvláštní opatření, ani se k případu nevyjádřily.

Poslední smrtelný útok žraloka se v Egyptě stal v roce 2015, kdy následkům zranění žraloka mako podlehl 52letý německý turista. Zoologové upozorňují, že žraloci nejsou nebezpeční, dokud nejsou vyprovokovaní nebo nemají hlad. V případě českého turisty figurovala obchodní loď převážející dobytek, která měla vyhazovat mršiny přes palubu a tím žraloka nalákat.

Reklama

Související témata:

Doporučované