Hlavní obsah

Utrpení v přímém přenosu. Slavný herec byl zdravý a mladý, přece zemřel

Foto: Profimedia.cz

Nick Cordero s manželkou Amandou Klootsovou a synkem Elvisem Eduardem.

Reklama

Jakoby se proti němu všechno spiklo. Jeho testy na covid-19 vycházely negativní. Pak nemoc nabrala spád a Nick Cordero prodělal snad všechny komplikace, které se s nákazou pojí. Svou titánskou bitvu prohrál po 95 dnech.

Článek

Je to příběh, který se nečte snadno. Zvlášť proto ne, že všichni touží po volném režimu, po konci pandemie, chtějí věřit, že jde o nákazu, která přiměřeně zdravého a přiměřeně mladého člověka až tolik ohrozit nemůže.

Nick Cordero, ceněný herec z Broadwaye, tohle všechno byl. Bylo mu jednačtyřicet let. Než se nakazil koronavirem, neměl žádnou diagnózu, nebral žádné prášky. Vystupoval v muzikálech, tančil, zpíval, měl výbornou kondičku, kterou mu pomáhala udržet jeho manželka, trenérka fitness Amanda Klootsová.

A byla to právě Amanda, kdo se rozhodl dělit se s fanoušky o to, jak její manžel s nemocí covid-19 – a následně s vršícími se komplikacemi – bojuje. Na svém účtu na Instagramu pravidelně popisovala, čím si prochází. Sdílela i trpké vyústění. 95 dní dlouhou bitvu Nick Cordero prohrál.

„Ani nemohu všem dost poděkovat za vlnu lásky, opory a pomoci, kterou jsme za posledních 95 dní dostali. Nemáte ani tušení, jak moc pozvedlo mou duši, že jste se mnou každý den ve tři hodiny zpívali Nickovu píseň,“ vzkázala Klootsová po smrti svého muže. Šlo o píseň Live Your Life (Žij svůj život), která se v průběhu jeho boje o život stala symbolickým vyjádřením podpory, vzkazem, že na něj kolegové i fanoušci myslí. „Dnes jsme mu ji zazpívali. Drželi jeho ruce. Když jsem dozpívala k závěru, kde se říká, že tě mohou poslat do pekla, ale tvé světlo nesmí uhasit bez boje, usmívala jsem se. Protože on rozhodně bojoval,“ napsala Klootsová k rozloučení se svým mužem.

U Cordera začala nemoc nenápadně. Začátkem března se necítil dobře, ale neměl žádné zvláštní příznaky. A žádné, které by odpovídaly tehdy známým symptomům covid-19. „Ráno nemohl vylézt z postele. Byl unavený, bez energie. A to bylo asi tak všechno,“ svěřila se v březnu Klootsová magazínu BuzzFeed News.

To už byl její muž v nemocnici. Na konci března se příznaky zhoršily a Nick začal mít potíže s dýcháním. Odjel na pohotovost, odkud pak volal manželce, že mu diagnostikovali pneumonii a přijali na jednotku intenzivní péče. „O den později zavolal, že se lékaři rozhodli připojit ho na plicní podporu. Řekl mi, že mě miluje, že mu nasadí ventilátor, dýchací trubici a uvedou ho do bezvědomí. Že neví, kdy se probudí, a neví, kdy spolu budeme znovu moct mluvit,“ popsala v citovaném rozhovoru pro BuzzFeed News.

První test na covid-19 vyšel negativní. I druhý byl negativní. „Je stabilizovaný, ale lékaři stále neznají příčinu této zdravotní krize. Jsou přesvědčeni, že jde o covid, takže provedli třetí test,“ napsala Klootsová na Instagramu. Ten už vyšel pozitivně.

Lékařům se zprvu dařilo Corderův zdravotní stav stabilizovat, ale šlo o klid před bouří. Vypukla v druhém dubnovém týdnu.

„Můj manžel bojuje o život,“ napsala 10. dubna Klootsová. Další den neměla lepší zprávy, zdravotní stav Cordera se prudce zhoršoval. „Dosáhli jsme v uplynulých týdnech velkého pokroku. A pak včera zavolali, že má infekci v plicích. Novou infekci, která způsobila, že mu prudce stoupla horečka. Což je normální. Ale způsobilo to pokles krevního tlaku a to zase způsobilo nepravidelný srdeční rytmus. Ztratil vědomí. Neměl puls. Museli ho resuscitovat. Bylo to děsivé. Málem ho nedokázali dostat zpátky,“ svěřila se.

O něco později nastala další komplikace. Začaly mu selhávat ledviny, musel na dialýzu.

Pak se přidal problém s oběhem krve v dolních končetinách. Lékaři mu začali podávat léky na ředění krve, aby zabránili vzniku sraženin, které by herce mohly zabít. Jenže oslabené tělo zareagovalo na tyto léky po svém: Cordero začal mít opět problémy s tlakem a lékaři našli vnitřní krvácení. Krvácel do střev. „Vysadili léky na ředění krve, ale to opět způsobilo sraženiny v pravé noze. Takže pravou nohu budou muset amputovat,“ napsala Klootsová.

Později připojila: „Právě jsem mluvila s chirurgem, který provedl amputaci. Šlo o nebezpečný zákrok, protože jeho organismus je opravdu velmi slabý. Nick zákrok přežil, teď je na pokoji a odpočívá, což je dobrá zpráva.“

V té době lékaři Corderův stav označili za kritický. A Klootsovou varovali, že by nemusel dožít rána. „Bojuje. Právě teď se každá minuta počítá. Modlete se za nás,“ požádala fanoušky.

Na konci dubna měla Klootsová pro fanoušky několik dobrých zpráv: testy jejího muže vyšly negativní na covid-19 a lékaři začali doufat, že by ho v příštích dnech už mohli odpojit od ventilace.

Herce čekal další zákrok: Lékaři se rozhodli voperovat mu dočasný kardiostimulátor, který by upravil srdeční arytmii.

A znovu přišlo zhoršení: „Má znovu infekci v plicích. Rozšířila se do jeho krve, což vedlo k septickému šoku,“ napsala Klootsová s tím, že jí lékaři řekli, že plíce jejího manžela jsou tak vážně poškozené, jako mívají lidé po padesáti letech kouření. „Jsou poškozené. Jsou v nich díry tam, kde prostě díry nemají být,“ dodala. Magazínu People.com se svěřila, že až se stav jejího muže zlepší, bude nejspíš potřebovat oboustrannou transplantaci plic.

Z umělého spánku lékaři Cordera probudili 12. května, zhruba dva týdny poté, co podstoupil tracheostomii. Jde o zákrok, při kterém se chirurgicky otevře přístup do průdušnice skrze krk, aby se zajistila průchodnost dýchacích cest pro ventilaci.

„Byl tak extrémně slabý. Ani nedokázal zavřít ústa. Ale vnímal pokyny lékařů, takže věřím, že duševně se k nám vrací,“ napsala Klootsová.

„Přestože lékaři denně čistili Corderovy plíce, stav nebyl lepší. Během své hospitalizace prodělal dvě malé mrtvice a byl několikrát resuscitován,“ uvedl magazín People.com. Ten zjišťoval, zda se herec skutečně s ničím dříve neléčil. Ale skutečně ne, podle všech dřívějších vyšetření byl herec fit. Nepodařilo se dotrasovat, kde se mohl novým typem koronaviru nakazit.

Amanda Klootsová svého muže směla navštívit až po 79 dnech hospitalizace. Podělila se o fotografii, na které drží Nicka za ruku. Později se svěřila, že nebyl schopen mluvit ani se pohnout. Zhubnul bezmála 30 kilogramů (65 liber), svaly se na něm z nedostatku pohybu v podstatě rozpustily. „Nemůže mluvit kvůli ventilátoru. A je tak slabý, tak moc slabý. Ale je vzhůru a zůstává s námi. Odpovídal mi ano/ne očima.“

Foto: instagram.com/p/CBoQzbFJTjU/

Z instagramového účtu Amandy Klootsové.

Z kraje července se lékaři připravovali vyjmout Corderovi dočasný srdeční stimulátor.

Někdy v té době se Klootsová naplno vrátila do práce, což jí hercovi fanoušci vyčítali. Odpovídala po pravdě: Nevím, jestli bude Nick kdy schopen vůbec pracovat. Máme spolu roční dítě, jednou bude chtít studovat. Neumím si představit, jak astronomické budou účty z nemocnice. Prostě musím pracovat. „Říkali mi čtyřikrát, že nepřežije. Někdy dokonce říkali, že nepřežije noc. Ale on bojuje. Vidím to každý den. Nickův doktor to vidí. A dokud bojuje, budu stát při něm,“ svěřila se v ranní show CBS.

Popsala také, jak se u ní střídají pocity naděje a beznaděje. „Připadám si jak v začarovaném kruhu. Jedna věc se zlepší a další pokazí. To, co bylo špatně, už je v pořádku, ale znovu se něco dalšího pokazí.“

Nick Cordero svůj boj nakonec prohrál.

Na podporu rodiny byl na platformě GoFundMe založen účet, jehož cílem je pro truchlící rodinu získat peníze právě na lékařské účty.

Reklama

Doporučované