Hlavní obsah

FIFA vydělá další miliardy, na fotbalovém MS 2026 nastoupí plných 48 týmů

Nová pravidla pro světový fotbalový šampionát

 

Reklama

Šampionát s osmačtyřiceti celky by měl být rozdělen do 16 skupin po třech účastnících. Celkem se tak fanoušci mohou těšit na 80 utkání.

Článek

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) v úterý rozhodla o změně formátu světového šampionátu. Od roku 2026 se fotbalového mistrovství bude účastnit 48 týmů - dosud jich bylo 32.

Důvod rozšíření je především komerční. FIFA odhaduje, že přidáním startujících týmů se o dvacet procent zvýší nárůst příjmů z šampionátu na zhruba 6,1 miliardy eur (164,6 miliardy korun), což činí čístý zisk 600 milionů eur (16,2 miliardy korun).

Historicky první mistrovství světa v kopané se uskutečnilo v červenci roku 1930 a účastnilo se ho třináct týmů. Značně neefektivní systém jedné skupiny po čtyřech a tří skupin po třech zažil změnu hned v následujícím ročníku, tedy o čtyři roky později.

V roce 1934 už byla poprvé před samotným turnajem pořádána kvalifikace, jíž se účastnilo 29 národních reprezentací, z nichž postoupilo do skupinové fáze turnaje 16 nejlepších týmů.

S počty týmů se delší dobu experimentovalo, až se v roce 1982 ustálil počet čtyřiadvaceti celků. Ten byl o šestnáct let později rozšířen na současných 32.

Jak bude vypadat nový systém turnaje?

„Chceme, aby byl turnaj otevřenější i dalším týmům,” řekl Gianni Infantino, prezident organizace FIFA zvolený loni v únoru.

Šampionát s osmačtyřiceti celky by měl být rozdělen do 16 skupin po třech účastnících. Celkem se tak fanoušci mohou těšit na 80 utkání, oproti stávajícím 64.

Z každé skupiny měl původně do vyřazovacích bojů postoupit pouze jediný tým, což by znamenalo, že i jediné zaváhání v tříčlenné skupině může zhatit naděje na postup a poslat tým domů.

Nyní se FIFA přiklání k plánu, kdy ze šestnácti skupin postoupí vždy dva nejlepší týmy do dvaatřicetičlenného play-off.

Miliarda navíc

Podle FIFA je nový formát připraven vygenerovat dodatečné příjmy ve výši téměř jedné miliardy dolarů navíc. Výnosy by se mohly zvýšit až o dvacet procent a potenciální zisk by podle FIFA měl dosáhnout hranice 640 milionů dolarů.

„Fotbalové federace všude po světě podporují ve většině případů náš návrh,” uvedl Infantino v prosinci loňského roku.

Podle známého portugalského trenéra José Mourinha, který momentálně vede anglický velkoklub Manchester United, je změna, která navýší počet utkání, vítaná.

„Rozšíření dělá z mistrovství světa ještě zajímavější a úžasnější soutěž. Přinese víc zemí, víc investic do infrastruktury různých států a do mládežnického fotbalu,” uvedl pro oficiální server FIFA.

Věčný Mourinhův rival a současný trenér Manchesteru City Pep Guardiola řekl CNN, že „napěchovaný kalendář nejspíš zabije hráče”.

Tím dal rezolutně najevo nesouhlas s novým fyzicky náročnějším systémem. „Hráči nemají čas odpočívat, je na ně vyvíjen obrovský tlak. Hledíme na kvantitu, ale zapomínáme na kvalitu,” řekl dvojnásobný vítěz Ligy mistrů v někdejší roli trenéra Barcelony.

Mezi kritiky navýšení počtu účastníků patří i Joachim Löw, trenér úřadujících šampionů z Německa. Podle CNN si myslí, že účastí slabších týmů, které by se za normálních okolností na šampionát nekvalifikovaly, utrpí z dlouhodobějšího hlediska hlavně kvalita hry.

Proti návrhu už dřív vyjádřily nesouhlas také nejlepší světové celky v čele s Barcelonou, Realem Madrid a Bayernem Mnichov.

Reklama

Související témata:

Doporučované