Hlavní obsah

Uvnitř hurikánu Maria. NASA nasimulovala živel, který zabil tisíce lidí

NASA zveřejnila simulaci hurikánu Maria.Video: Eliška Kolomazníková, NASA

 

Reklama

Dva dny před tím, než hurikán Maria v září roku 2017 zdevastoval karibský ostrov Portoriko, pořídily satelity jeho 3D snímky. Simulaci, která zachycuje „dění“ uprostřed této masivní bouře, teď NASA zveřejnila.

Článek

Ve chvíli, kdy satelity kosmických agentur Spojených států a Japonska – NASA a JAXA, zaznamenaly snímky bouře, její intenzita spadala do kategorie 1. V následujících 24 hodinách se ale proměnila na hurikán páté kategorie, jenž zabil tisíce lidí. Portoriko ho označilo za nejsilnější hurikán posledních 90 let.

Simulace ukazuje vodu uvnitř hurikánu, a to jak v tekutém, tak i pevném skupenství. Stěžejní jsou drobné, světle zabarvené body, které znázorňují oblasti deště. Tam, kde jsou body zabarveny zeleně a žlutě, je intenzita srážek nízká, zatímco červené a fialové body zobrazují intenzivní déšť. Na vrcholu hurikánu, kde panují nízké teploty, je voda v pevném skupenství. To znázorňuje modrá barva bodů. Adekvátně zabarvené oblasti pod shluky bodů pak ukazují, jak intenzivně srážky dopadaly na zemský povrch.

Reklama

Související témata:

Doporučované