Hlavní obsah

Uvolňování restrikcí proti koronaviru začalo zdražovat ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Obrázek je ilustrační.

Reklama

Zmírnění ochranných opatření, ke kterému přistoupila řada států, vyvolává naděje na oživení poptávky po pohonných hmotách.

Článek

Ceny ropy se v pátek zvyšovaly jako reakce na fakt, že stále více zemí zmírňuje opatření proti šíření koronaviru, která těžce zasáhla ekonomickou aktivitu.

Severomořská ropa Brent si kolem 16:00 SELČ připisovala 1,6 procenta na 29,94 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala nárůst o tři procenta na 24,25 dolaru za barel.

Foto: ČTK

Ceny ropy. Zdroj: ČTK

Uvolňování opatření proti koronaviru vyvolává naděje na oživení poptávky po pohonných hmotách. Ceny ropy nyní podporuje rovněž dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o snížení těžby. Na trhu nicméně podle analytika Jasona Gammela ze společnosti Jefferies nadále panuje výrazný převis nabídky nad poptávkou.

Kartel OPEC a jeho spojenci se minulý měsíc dohodli, že od začátku května sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. Produkci ropy nyní kvůli poklesu cen omezují také těžaři v Severní Americe, upozornila agentura Reuters.

Údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) nicméně ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 4,6 milionu barelů. Nárůst tak zaznamenaly již patnáctý týden za sebou.

Reklama

Související témata:

Doporučované