Hlavní obsah

Už několik týdnů nezapršelo. Pomezí Čech a Moravy je na třetině loňských srážek

Voda se musí dovážet, pole sesychají a místní vzpomínají, kdy naposledy zapršelo. Vítejte v Budíškovicích.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Tam, kde několik posledních týdnů nezapršelo. Zemědělci na Jindřichohradecku jsou bezradní.

Článek

Březen a duben přinesl zemědělcům na pomezí jižních Čech a Moravy enormně nízké srážky. Napršela jen zhruba třetina toho, co za stejné období loni.

„Začala nám docházet nejen voda na poli, ale i ve studních. Pro dobytek jsme museli vodu dovážet,“ říká předseda Zemědělského družstva Budíškovice Jan Koutný.

Podle něj je už teď jasné, že kvůli suchu bude například letošní úroda obilí o třicet procent slabší než loni.

„Odnože obilí jsou málo vyvinuté a budou odumírat,“ vysvětluje agronom družstva na Jindřichohradecku Josef Fedra s rostlinkou v ruce.

Zemědělci v Budíškovicích nevědí, jak by se suchem mohli bojovat.

„Nemáme jak. Bez zavlažování s tím asi nehneme, a to tady nepřipadá v úvahu. Musíme počítat s tím, že se počasí v nějakém cyklu zase vrátí a bude zase pršet,“ dodává Koutný.

Video: Sucho v Česku za posledních pět let

Sucho v Česku za posledních pět let.Video: Intersucho.cz

Za sucho, které se začíná projevovat na více místech republiky, mohou podle odborníků nezvykle vysoké teploty v dubnu, spíše teplá zima s nedostatkem sněhu a k tomu loňské sucho.

Bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu Intersucho Miroslav Trnka agentuře ČTK řekl, že v řekách a v potocích je nyní tolik vody jako ve vrcholném létě a mělčí studny se ocitají bez vody.

První známky ohrožení zemědělských porostů tak nehlásí jenom z Budíškovic, ale také z dalších družstev a varování dávají rovněž data z družic.

Předpověď srážek do 10. května je přitom špatná, pršet prakticky nemá. Prognóza se však může ještě změnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované