Hlavní obsah

Už žádné čekání ve frontě. Nizozemský Albert testuje pojízdného poslíčka

Podívejte se, jak vypadá doručovací robot supermarketu Albert.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Nizozemský obchodní řetězec Albert, který má i u nás více než tři sta poboček, zkouší novou možnost nakupování. Doručování nákupu z prodejny k zákazníkovi v testech svěřuje robotům.

Článek

Supermarkety a hypermarkety Albert začaly testovat v domovském Nizozemsku autonomního robota, který bude doručovat nákupy zákazníkům až do domu. Na vývoji stroje zvaného Aitonomi se podílela také firma TeleRetail. Aktuální testování probíhá v kampusu v Eindhovenu.

Nákup prostřednictvím robota probíhá jednoduše. Stačí si v mobilní aplikaci vybrat, co chce zákazník pořídit, zadat svoje osobní údaje a zaplatit. O zbytek se starají asistenti prodeje a pojízdný poslíček. Po směru trasy se robot pohybuje díky virtuální mapě a senzorům. Na nákup si ale počkáte, jezdí totiž maximální rychlostí 8 km/h.

Po doručení si zboží stačí vyzvednout pomocí aplikace a nákup vyložit.

Kdy a jestli se do českých ulic robotičtí poslíčci dostanou, zatím jasné není. Albert ale není jediný, kdo technologickou vychytávku testuje. Například firma Starship Technologies ve Virginii experimentuje s autonomní robotickou rozvážkou pizzy a kávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované