Hlavní obsah

Uzavření silnice na Jablonec komplikuje život v okolních obcích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kamiony nerespektující zákazové značky a stovky dodávek a osobních automobilů denně komplikují život obyvatel Rádla na Jablonecku, ale také v nedalekých Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku.

Článek

Důvodem několikanásobného zvýšení provozu v obcích je uzavření silnice I/65 na Jablonec nad Nisou a Rychnov kvůli rekonstrukci křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. „Liberecký kraj teď ve spolupráci s policií chystá další opatření,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

„Jsou tu velké problémy, řidiči kamionů nerespektují dopravní značení a jezdí podle navigace určené pro osobní auta. Jsou to především cizinci - Poláci, Litevci. Jezdí tudy dodávky, ale jezdí tudy i kamiony, což je opravdu problém,“ řekl ČTK starosta Miroslav Šikola (Aktivní a rozumní pro Rádlo). Na úzkých silnicích v obci se na některých místech s obtížemi vyhnou dvě osobní auta, těžké nákladní vozy tak komplikují provoz, ničí silnice a ohrožují pěší i cyklisty.

„Po dohodě s policií připravujeme další opatření. Nejvíc se ta změna dotkne právě obce Rádlo, kde budou doplněny tabule upozorňující na zákaz vjezdu všech nákladních vozidel na všech komunikacích v obci,“ řekl Čáp.

Změna se podle něj dotkne také Hodkovic nad Mohelkou. „Na výjezdu na Pelíkovice a Radoňovice by měly být v Pelíkovické ulici umístěny čtyři příčné prahy,“ doplnil. Osobní auta, která tudy uzavřenou silnici objíždějí směrem na Rychnov u Jablonce, nedodržují povolenou rychlost a obyvatelé okolních domů si stěžují. Zvýšit by se proto podle něj měl dohled policie.

Na rekonstrukci frekventované křižovatky Rádelský mlýn se pracuje od začátku března, napojení na silnici I/65 směrem na Jablonec a Rychnov stavbaři uzavřeli v úterý 14. dubna. Řidiči musí po objízdných trasách přes Liberec nebo po silnici I/10 přes Turnov a Železný Brod.

„Uzavírka silnice I/65 na Jablonec potrvá až do listopadu 2021,“ doplnil Čáp. Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody.

Reklama

Související témata:

Doporučované