Hlavní obsah

V Austrálii masově umírají ryby. Úřady zaznamenaly už druhý úhyn za poslední měsíc

Masivní úhyn ryb v australské řece.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle úřadů za vše může přemnožení zelených řas, sucho a rychlé změny teplot. Mnozí si ale stěžují, že k incidentu přispěla i vodní správa.

Článek

V australské řece Darling v Novém Jižním Walesu uhynul téměř milion ryb, podobná událost se přitom stala také před měsícem, píše server abc.net. Podle The Guardian tehdy uhynulo okolo 10 tisíců ryb, vědci se obávají, že by některé druhy mohly z oblasti zcela zmizet.

Australský úřad pro rybolov uvádí, že za vše může přemnožení toxických zelených řas. Mezi uhynulými rybami jsou cejni velcí, paokouni mramorovaní nebo okouni. Vedoucí úřadu Ian Ellis řekl, že jde o nebývalý případ. „Nikdy jsem neviděl dva úhyny ryb v takovém rozsahu, tak časově blízko od sebe, navíc ve stejné řece,“ řekl Ellis pro Reuters. V prvním případě úhynu se zelené řasy přemnožily kvůli bouři, nyní to bylo kvůli studené frontě.

Teplotní rozdíly, které v řece nastaly v posledním týdnu, zahubily zelené řasy. Ty při rozkladu odčerpávají z vody kyslík, ryby se tak kvůli jeho nedostatku ve vodě udusí. Při neštěstí zemřeli paokouni, kterým bylo i více než padesát let a vážily okolo 40 kilogramů.

Někteří z australských politiků žádají o lepší čištění řeky Darling. Ministerstvo pro životní prostředí a energetiku ale uvádí, že úmrtí ryb způsobuje rekordní sucho, řeku by podle nich vyčistily dešťové přeháňky.

Reklama

Související témata:

Doporučované