Hlavní obsah

V Austrálii zatkli údajného agenta KLDR, chtěl prodávat části balistických střel

Australská federální policie zatkla údajného agenta KLDRVideo: AP

 

Reklama

V australském Sydney zatkla policie muže, kterého viní z domlouvání obchodů pro KLDR. 59letý Australan měl podle agentury AP domlouvat obchody a prodávat komponenty používané v balistických střelách.

Článek

Chan Han Choi byl zatčen australskou federální policií. Z výsledků vyšetřování totiž vyplynulo, že jeho aktivity porušovaly sankce OSN i Austrálie proti KLDR. Měl za cíl zajistit severokorejskému režimu příjmy ve výši desítek milionů dolarů. Obchody, které uzavíral pro Pchjongjang, se týkaly i prodeje komponent používaných v balistických raketách.

„Australská federální policie má za to, že tento muž byl věrným agentem Severní Koreje, který věřil, že jedná ve prospěch nějakého vysokého vlasteneckého cíle,” řekl asistent komisaře AFP Neil Gaughan. Zatčený Chan Han Choi prostřednictvím šifrovaných komunikačních kanálů jednal o dodávkách zbraní hromadného ničení a snažil se vyjednat prodej severokorejského uhlí do Indonésie a Vietnamu.

Policejní důkazy hovoří o tom, že muž byl v kontaktu s vysoce postavenými činiteli KLDR. Čelí celkem šesti obviněním a hrozí mu až deset let vězení. Úřady Chanovi zamítly možnost propuštění na kauci, zároveň ale ujistily, že jeho počínání nepředstavovalo pro Australany přímé ohrožení. Na australskou půdu se prý nedostaly jakékoliv zbraně nebo součásti střel.

Reklama

Doporučované