Hlavní obsah

V Bavorsku se baví o povinném očkování, Söder schytal kritiku

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder.

Reklama

Zdravotnický personál v Německu nemá o očkování proti covidu-19 příliš velký zájem. Tamní premiér Markus Söder proto uvažuje o povinném očkování pro některé profese. Už za to sklidil kritiku.

Článek

Byť jde očkování v Německu rychleji než v Česku, i tak je to pro Němce mnohem pomalejší postup, než se původně plánovalo. Do 10. ledna se naočkovalo kolem 600 000 lidí. Spolková vláda od začátku odmítá, že by mělo být očkování povinné.

Debatu o povinnosti očkování chce ale začít bavorský premiér Markus Söder. Předseda CSU si v rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung postěžoval, že o očkování nemají zájem pečovatelé v domovech pro seniory a pečovatelských zařízeních. Německá etická rada by tak podle Södera měla posoudit, zda nemá být očkování pro některé profesní skupiny povinné.

„Očkování by mělo být považováno za občanskou povinnost,“ řekl politik, o kterém se v Německu mluvilo jako o adeptovi na spolkového kancléře. K popularizaci očkování by podle něj mohla pomoci státem organizovaná kampaň s účastí osobností kultury, sportu a politiky. Všeobecná očkovací povinnost ale nebude a ani by být neměla, zdůraznil Söder.

Proti povinnému očkování se už dřív vyslovil člen etické rady Wolfgang Henn. Požadavek na očkování určité profesní skupiny je ale podle něj myslitelný. Striktně proti je  spolkový ministr práce Hubertus Heil z SPD. „Spekulace o povinném očkování v tuto chvíli nepřipadají v úvahu,“ uvedl ministr pro RTL. Správnou cestou je podle něj očkování na bázi dobrovolnosti.

Podobně se vyjádřilo i německé sdružení měst. To sice uvádí, že v některých pečovatelských domech se chce nechat očkovat pouhých 30 procent pracovníků, nevyčerpaly se ale ještě všechny možnosti přesvědčování.

Söderův kabinet také v úterý rozhodl o tom, že bude v Bavorsku od příštího týdne platit povinnost nosit v obchodech a v hromadné dopravě respirátory FFP2. Podle Södera je běžná rouška vhodná pro ochranu druhých lidí, respirátory FFP2 ale chrání své nositele. Cílem opatření je zvýšit v době pandemie bezpečnost při jízdě hromadnou dopravou a při nakupování. „Dostupnost respirátorů FFP2 v obchodech je dostatečná,“ zdůraznil zemský premiér.

Situace v Bavorsku se podle Södera nyní lehce zlepšuje. „Většina opatření začíná zabírat,“ uvedl. Bavorsko je druhá nejlidnatější německá spolková země. Má zhruba 13 milionů obyvatel a za posledních 24 hodin tu zaznamenali 1740 nových případů nákazy. V Česku, které má asi 10,7 milionu obyvatel, přibylo v pondělí 9294 případů nemoci covid-19.

Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko v počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní na sedmé příčce. Söder ale v úterý zdůraznil, že ještě není zcela jasné, jak se na situaci podepíšou Vánoce a oslavy příchodu nového roku.

Reklama

Doporučované