Hlavní obsah

V Bohnicích vyroste simulační centrum k výuce urgentní medicíny

Foto: Psychiatrcká nemocnice Bohnice.

.

Reklama

V areálu bohnické psychiatrické nemocnice vyroste simulační centrum pro výuku anestezie, intenzivní a urgentní medicíny. Projekt za 1,5 miliardy korun má být hotový v roce 2025.

Článek

„Bude se v mnohém podobat simulačním centrům používaným pro výcvik pilotů. Bude sloužit pro výuku lékařů, sester, mediků, ale i celých zdravotnických týmů. Umožní pokrýt prakticky celé spektrum akutní medicíny od nácviku komunikace s pacienty až po výuku náročných operačních postupů,“ uvedl ředitel IPVZ Roman Škulec.

Používat se v něm budou moderní informační a vizualizační technologie včetně robotických pacientů. Simulovat tam bude možné například život ohrožující srdeční arytmii nebo předávkování pacienta léky, ale také požár na operačním sále v průběhu komplikované operace nebo hromadné neštěstí se zapojením všech složek integrovaného záchranného systému.

Centrum má také umožňovat výuku nových diagnostických a léčebných metod, technik a postupů, čímž usnadní jejich bezpečné zavádění do zdravotnické praxe. Část výuky bude zaměřená také na komunikaci a s pacientem.

„Využití simulace může být platformou, která umožní výuku s ohledem na měnící se etické a legální aspekty spojenými s klasicky pojatým osvojováním učiva,“ sdělil přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Tomáš Vymazal, který je koordinátorem příprav centra. Podle něj tento způsob výuky umožní studentům i už pracujícím zdravotníkům získat nezbytné zkušenosti, ale zároveň ochránit budoucí reálné pacienty od zbytečného rizika.

Budova v areálu psychiatrické nemocnice v Bohnicích dříve sloužila jako kuchyně. Vzniknou v ní cvičné operační sály a laboratoře s dohledovou místností školitelů a školicí učebny včetně přednáškového sálu pro 160 posluchačů. Asi pětina z odhadovaných nákladů 1,5 miliardy korun půjde na stavební úpravy a 80 procent na technické vybavení.

Ministerstvo zdravotnictví, které psychiatrické nemocnice zřizuje, řeší jejich budoucí využití po dokončení reformy psychiatrické péče. Například v Bohnicích je v současné době několik budov rozlehlého areálu dlouhodobě nevyužívaných. Loni resort vypsal veřejnou zakázku na analýzu pro 18 těchto nemocnic, která měla zmapovat jejich možné využití. Celkově má jít o více než 600 nemovitostí, z nich 21 je označeno jako nepotřebný majetek.

Zakázka je součástí projektu takzvané deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné, který je financován z fondů EU. Podle plánu ministerstva by měly psychiatrické nemocnice postupně omezovat kapacitu a část nemocných by se měla zapojit do společnosti. Pomoci jim mají centra duševního zdraví, která v posledních letech vznikají. V těchto 18 nemocnicích je kolem 9000 psychiatrických lůžek.

Reklama

Související témata:

Doporučované