Hlavní obsah

V Braníku vznikne Dům tanečního umění, Dům tance se chystá na Žižkově

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu bývalého Branického pivovaru se na sklonku léta otevře Dům tanečního umění Praha. Památkově chráněná budova z konce 19. století nabídne podmínky pro studenty tance i pro profesionální nezávislé taneční soubory.

Článek

Studenti budou také moci využívat dlouhodobých stáží v těchto souborech. V domě najde sídlo několik institucí, informovala za Dům tanečního umění Johana Mravcová. V Praze má vzniknout také Dům tance, který na Žižkově připravuje společnost Tanec Praha.

Nové zázemí v Domě tanečního umění najdou konzervatoř Taneční centrum Praha, soubory Pražský komorní balet, Balet Praha Junior, Baby Balet Praha, agentury a nadace Mezinárodní centrum tance, Nadace Tanec a divadlo a nově zřízený Institut Pavla Šmoka. V místě bude sídlit také Komunitní centrum Branický pivovar, které naváže na stávající aktivity pro veřejnost, k nimž patří Dětské taneční studio, TAP Dance Studio, taneční lekce a semináře pro dospělé. Propojí se tak taneční umění a volnočasové aktivity.

„Mnoho let jsme intenzivně hledali vhodné prostory, viděli jsme desítky objektů, celý proces nebyl vůbec jednoduchý. Cítíme velkou úlevu, že se nám podařilo pro Taneční centrum Praha a další spolupracující partnery a odborné instituce tanečního žánru zajistit nové a kvalitní sídlo,“ uvedl Antonín Schneider, manažer konzervatoře Taneční centrum Praha. Branický pivovar rekonstruuje nový vlastník – akciová společnost.

Dům tance by měl vzniknout v chátrající budově bývalých Žižkovských lázní v Husitské ulici v Praze 3. Byly by tam taneční zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce. Náklady na vybudování centra se odhadují na 150 milionů korun. Budova patří hlavnímu městu a ve správě ji má radnice Prahy 3. S projektem centra přišla společnost Tanec Praha, která jedná o nájemní smlouvě s Prahou 3. Smlouva by měla by být na 25 let a společnost by platila korunu ročně za metr čtvereční.

Dům má být tvůrčím a vzdělávacím centrem komunitního charakteru. Umělcům nabídne prostor a technické i administrativní zázemí pro tvorbu a výzkum. Otevřen by měl být i pro veřejnost, kdy by jeho součástí byla kavárna, wellness pro tanečníky i návštěvníky, takzvané open classes a uskutečňovaly by se zde nejrůznější prezentace. Plánovány jsou také rezidenční ateliéry pro umělce ze zahraničí a regionů.

Reklama

Doporučované