Hlavní obsah

V Břeclavi vznikne nová odpočinková zóna s vodními tůněmi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Břeclav plánuje úpravy Pivovarského járku, který rozšíří odpočinkovou zónu kolem současné Cyklosféry. Stavební úpravy podpoří zadržení vody v krajině.

Článek

Cílem je zlepšit přírodní rovnováhu a životní prostředí, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Jana Pelcová. Předpokládané náklady projektu jsou necelých sedm milionů korun, práce by měly začít v příštím roce.

V oblasti přibude pět vodních tůní, které spojí lávky pro pěší. „Chybět nebude pozorovatelna ptactva, dřevěné vyhlídkové molo a přibude i naučná stezka. Pěkné místo pro zábavu a odpočinek v dosahu města a zároveň v přírodě,“ uvedl místostarosta Jakub Matuška. Dodal, že se město nechalo inspirovat odpočinkovou zónou v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Soustavu propojených mokřadních tůní doplní stromořadí, remízky, nezpevněný povrch umožňující pěší průchod krajinou a soubor zeleně podle doporučení odborníků na výsadbu. „Záměr počítá také s biologickými opatřeními proti komárům. V současné době je hotová studie, která je projednána s ochranáři, lesníky i povodím. O dotaci budeme žádat v roce 2022 a na projekt bude možné získat až 95 procent dotaci z Ministerstva životního prostředí,“ řekla Pelcová.

Reklama

Doporučované