Hlavní obsah

V Bretani se objevila nová mutace. Zdá se, že PCR testy ji neodhalí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z francouzské nemocnice.

Reklama

Francouzské úřady v pondělí oznámily výskyt nové mutace koronaviru SARS-CoV-2. Lékaři ji poprvé odhalili u osmi osob. Mají podezření, že nová mutace se dokáže šířit, aniž by ji odhalilo klasické testování.

Článek

Po britské, jihoafrické a brazilské mutaci koronaviru hlásí „svoji“ mutaci i francouzská Bretaň. Na ni upozornila na konci února nemocnice ve městě Lannion regionální zdravotnickou agenturu. Od ní pak putovaly informace na ředitelství v Paříži. To včera oznámilo, že zkoumá, jak je tato mutace infekční a jaké může mít následky.

Kromě tří již známých mutací existují ještě další varianty viru, které mohou mít problematické genetické charakteristiky, nejsou ale rozšířeny ve světovém měřítku. K nim patří i bretaňská varianta.

Znepokojující je, že když se nová mutace 22. února vyskytla, PCR testy pacientů vycházely negativní. Nemocní také sotva pociťovali nějaké příznaky, napsal deník Ouest France.

O tři týdny později už ale ve sledovaném klastru onemocnělo 79 osob, z toho osm lidí mělo dosud neznámou mutaci, což potvrdilo sekvenování. Od té doby mluví francouzská Agentura pro veřejné zdraví o „bretaňské variantě“.

Novou mutaci zkoumali francouzští virologové i epidemiologové. S překvapením shledali, že navzdory klinickým příznakům koronaviru vycházely testy odebírané z nosohltanu opakovaně negativně. Vědci proto přikročili k molekulárním analýzám. Ty byly provedeny Pasteurovým institutem a odhalily „novou variantu (…) nesoucí devět mutací v oblasti kódující protein S, ale také v jiných virových oblastech“.

Nyní proto vědci pokračují ve zkoumání toho, zda genetické modifikace viru mohou vést k tomu, že je neodhalí nyní používané testy. Spekuluje se samozřejmě i o nebezpečnosti nové varianty - dopadová studie ale nebyla provedena kvůli příliš malému rozšíření tohoto druhu viru.

Do doby, než budou k dispozici výsledky, nebudeme mít ani údaje o možné zvýšené přenosnosti této mutace viru ve srovnání s těmi dosavadními z roku 2020. Stejně tak není možné posoudit ani riziko, že bretaňská varianta častěji způsobí závažný průběh onemocnění.

Reklama

Související témata:

Doporučované