Hlavní obsah

V Británii dostala vakcínu polovina dospělých, ale léto stejně bude bez moře

Foto: Profimedia.cz

Vakcínu už dostal i britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Lidé v Británii mají za nynější karantény zakázáno cestovat a vláda dala najevo, že výjezdy do zahraničí nebudou povoleny nejméně do 17. května.

Článek

V Británii alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala polovina dospělých, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Matt Hancock. I přes pokroky v očkování dnes člen vládní zdravotnické komise SAGE vzkázal veřejnosti, že kvůli nebezpečí zatažení nových mutací koronaviru s velkou pravděpodobností nebude možné letos v létě odjet na dovolenou do zahraničí.

První dávku očkování má za sebou 26,2 milionu lidí, i druhou asi dva miliony. V pátek se nechal naočkovat také premiér Boris Johnson, který covid-19 prodělal loni na jaře.

Agentura Reuters uvádí, že s vakcinační kampaní zatím nejvíce pokročil Izrael, následují ho Spojené arabské emiráty, Chile a Británie. Investoři bedlivě sledují, která z ekonomik by se díky tomu mohla zotavit jako první.

Epidemická situace v Británii se od ledna, kdy byly v mnoha nemocnicích přetížené jednotky intenzivní péče, výrazně zlepšila. Podle expertů je to díky přísným protikoronavirovým opatřením, která jsou stále v platnosti, i díky pokrokům v očkování. S tím se ve Spojeném království začalo loni 8. prosince.

Lidé v Británii mají za nynější karantény zakázáno cestovat a vláda dala najevo, že výjezdy do zahraničí nebudou povoleny nejméně do 17. května. Nicméně Mike Tildesley, infektolog z univerzity ve Warwicku, který je členem vládní poradní komise SAGE, upozornil, že nebezpečí zavlečení variant odolných vůči vakcínám zřejmě zmaří plány lidí na letní dovolenou mimo Británii. „Podle mého názoru je velmi nepravděpodobné, že by běžní dovolenkáři mohli letos v létě cestovat do zahraničí,“ řekl Tildesley BBC.

Reuters uvádí, že jeho prohlášení znamená další ránu pro turistickou branži, která doufala, že po ztracené loňské sezoně bude letos možné znovu cestovat. Mnoho z firem podnikajících v tomto odvětví má finanční problémy.

Reklama

Doporučované