Hlavní obsah

V Británii odvezli na pitvu část těl z kamionu, zatkli už čtyři lidi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kamion, ve kterém se našlo 39 mrtvých.

Reklama

Jedenáct z 39 lidských těl objevených v kamionu na jihovýchodě Anglie nechala policie převézt na pitvu, která by měla stanovit příčinu smrti. Informovala o tom britská média. Policie v pátek také oznámila, že v souvislosti s nálezem zatkla pro podezření z pašování lidí a zabití čtyři osoby.

Článek

Posledním podezřelým je 48letý muž ze Severního Irska, který byl zatčen na londýnském letišti Stansted, uvedla agentura Reuters. Spekuluje se, že mezi oběťmi jsou i Vietnamci.

Policie postupně oznámila, že kvůli podezření z pašování lidí a ze zabití v souvislosti se středečním nálezem zadržela další tři osoby – muže a ženu ve věku 38 let a pětadvacetiletého řidiče vozu ze Severního Irska. Ve čtvrtek britští policisté uvedli, že mrtvými jsou čínští občané. Čínské velvyslanectví v Londýně v pátek ale zveřejnilo prohlášení, podle kterého stále není možné státní příslušnost mrtvých potvrdit.

Vietnamská organizace na ochranu lidských práv dnes uvedla, že jednou z obětí je patrně mladá Vietnamka, která před smrtí napsala své matce. Mezitím oznámila vietnamská ambasáda v Británii, že se na ni obracejí vietnamské rodiny s obavami, že jejich příbuzní v kamionu zahynuli. Ambasáda k tomu uvedla, že dosud nedostala žádné oficiální vyrozumění od britských úřadů, případ ale bedlivě sleduje.

Jedenáct těl z kamionu převezly do nemocnice ve městě Chelmsford sanitky soukromé firmy, které doprovázela policejní eskorta. Pitva má zjistit příčinu smrti 39 lidí, o které se zatím v Británii jen spekuluje. Nákladový prostor, v němž mrtví byli, byl podle médií vybaven mrazírenskou jednotkou, a teplota v něm tak mohla klesnout až k minus 25 stupňům Celsia.

Jeden z předních britských patologů Richard Shepherd zpravodajské stanici BBC řekl, že pitva bude „velmi pomalý a organizovaný proces“.

Těla 39 dospělých našla policie hrabství Essex v noci z úterý na středu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Podle dosavadních informací návěs, ve kterém mrtví byli, přijel do Británie z belgického přístavu Zeebrugge. V anglickém přístavu Purfleet ho na svůj tahač naložil řidič ze Severního Irska, kterého policie zadržela a obvinila z vraždy. Kdy se lidé do kamionu dostali a zda o nich řidič věděl, není ale jasné.

Ve čtvrtek policie oznámila, že se domnívá, že mrtvými jsou čínští občané – 31 mužů a osm žen. Také čínský státní deník Global Times ve čtvrtek napsal, že čínské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mrtví jsou z Číny. Dnes ale čínské velvyslanectví v Londýně v prohlášení uvedlo, že státní příslušnost zemřelých stále nemůže potvrdit. Do Essexu ambasáda vyslala zvláštní tým, který je v kontaktu s místní policií.

Dnes Global Times v komentáři napsal, že Británie a další evropské země musejí přijmout část zodpovědnosti za smrt 39 lidí. „Je jasné, že Británie a dotčené evropské země nedostály své zodpovědnosti a neochránily tyto lidi před takovou smrtí,“ napsal list. Británie se podle deníku zjevně nepoučila z tragédie z roku 2000, kdy celníci při kontrole nizozemského kamionu v přístavu Dover nalezli těla 58 udušených Číňanů. Své čtenáře oficiální list čínských komunistů na závěr vyzývá, aby si představili, jaká opatření by asi přijaly evropské země, kdyby v Číně tragicky zahynulo najednou tolik Evropanů.

Reklama

Doporučované