Hlavní obsah
Online

V Británii propukla nákaza na více než padesáti univerzitách

Foto: Profimedia.cz

Studenti na univerzitě v Leedsu píší v karanténě na okna vzkazy.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Na Northumbrijské univerzitě v severní Anglii testy prokázaly koronavirovou infekci u 770 studentů. V posledních týdnech nákaza propukla na téměř padesátce britských univerzit, což studenty vehnalo do karantény na kolejích jen několik dní po jejich příjezdu před začátkem nového semestru, uvedla v pátek agentura Reuters.

- Německo si v sobotu připomíná třicet let od svého znovusjednocení, žádné hromadné oslavy ale kvůli koronaviru nejsou plánovány. Dějištěm připomínkových akcí je letos braniborská metropole Postupim, kde se ve výkladní skříň německé jednoty proměnilo celé historické centrum města.

- Americký prezident Donald Trump byl v noci na sobotu (v pátek večer místního času) převezen do vojenské nemocnice poté, co se u něj ve čtvrtek potvrdil koronavirus. Lékař Bílého domu oznámil, že Trump začal brát lék remdesivir, ale že nepotřebuje kyslíkovou podporu, informovala v sobotu agentura Reuters. Trump v sobotu ráno z nemocnice na Twitteru napsal, že se cítí dobře.

Světové dění jsme sledovali i včera:

  • Británie hlásí více než 12 000 nově nakažených

    Spojené království dnes oznámilo, že za posledních 24 hodin v zemi přibylo 12 872 nových případů nákazy. Jde o téměř dvojnásobek oproti předchozí denní bilanci, kdy země evidovala 6968 nově nakažených. Podle vlády budou nyní denní přírůstky o něco vyšší, jelikož k nim budou přiřazeny i nové případy z období mezi 24. zářím až 1. říjnem, kdy měly tamní úřady technické problémy se zaznamenáváním nakažených.

  • Britský ministr zahraničí o dubnové hospitalizaci Johnsona

    Britský ministr zahraničí Dominic Raab, který zastupoval ve funkci tamního premiéra Borise Johnsona v době, kdy byl hospitalizován s covidem-19, se podělil o své pocity z dané doby. Během sobotní konference Konzervativní strany se nechal slyšet, že se opravdu obával, že by Johnsona mohli ztratit.

  • Senátní výbor bude rozhodovat o Coneyové Barrettové podle plánu

    Senát Spojených států bude zasedat až po 19. říjnu, oznámil dnes šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell. Potvrzovací slyšení Amy Coneyové Barrettové, kterou prezident Donald Trump nominoval do nejvyššího soudu po smrti liberální soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové, se však podle něj uskuteční podle plánu, a to přesto, že se u dvou republikánů v právním výboru potvrdila nákaza koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Trumpův zdravotní stav byl znepokojivý, píší agentury

    Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že stav prezidenta byl v posledních 24 hodinách velmi znepokojivý, ale zlepšil se po nástupu do nemocnice. Obdobnou informaci s odkazem na svůj zdroj přinesla také agentura Reuters. Nadcházejících 48 hodin prý bude z hlediska Trumpovy léčby klíčových. Tato tvrzení se tak rozcházejí se slovy Trumpova lékaře, že léčba je bez komplikací. Ten dnes zdůrazňoval, že prezidentovi „v tuto chvíli“ není podáván dodatečný kyslík. Zcela stejnými slovy ale reagoval také na opakované dotazy novinářů, zda byl prezidentovi kyslík podán dříve.

  • Francie ohlásila rekord, téměř 17 000 nakažených koronavirem

    Francie dnes ohlásila rekordní počet nově nakažených koronavirem za uplynulých 24 hodin, téměř 17 000 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví. Předchozí rekordní přírůstek nově infikovaných - 16 096 lidí - byl z minulého týdne.

  • Papež poprvé od pandemie opustil Řím

    Papež František dnes poprvé od doby, kdy Itálie začala zavádět opatření proti šíření koronaviru, opustil Řím. Vydal se do středoitalského regionu Umbrie, kde ve městě Assisi, v kryptě, kde je pohřben svatý František, podepsal svou poslední encykliku. Ta se nazývá Fratelli Tutti (Bratři všichni) a bude zveřejněna v neděli. Zabývá se solidaritou mezi lidmi ve světě po pandemii.

  • Trump nemá horečku a daří se mu dobře, oznámil jeho lékař

    Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který se nakazil koronavirem, se daří velmi dobře, nepotřebuje kyslíkovou léčbu a nemá horečku. Dnes to před vojenskou nemocnicí, kde je šéf Bílého domu hospitalizovaný, uvedl jeho ošetřující lékař Sean Conley. Koronavirus se u Trumpa prokázal ve čtvrtek večer, v noci na dnešek (pátek místního času) byl pak přepraven vrtulníkem do nemocnice Waltera Reeda v Marylandu nedaleko Washingtonu.

  • Donald Trump jr. měl negativní test na koronavirus

    O svém negativním testu v sobotu informoval prvorozený syn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil také, že za pár dní podstoupí testování znovu, a pokud se výsledek bude opakovat, vrátí se ke svým pracovním povinnostem.

  • Itálie hlásí nejvyšší denní přírůstek od dubna

    Itálie v sobotu oznámila 2844 nově nakažených. Jde o nejvyšší zaznamenanou denní bilanci od dubna, a počet nakažených tak přesáhl hranici 322 000. Za posledních 24 hodin pak země eviduje 27 nových úmrtí, čímž se celkový počet vyšplhal na 35 968, píše list The Guardian.

  • Další americký senátor měl pozitivní test na koronavirus

    Republikánský člen amerického Senátu Ron Johnson měl pozitivní test na koronavirus, oznámil dnes médiím jeho mluvčí. Johnson je už třetím republikánským senátorem, u kterého se tento týden nákaza potvrdila. Vývoj může zkomplikovat snahu republikánů schválit nominaci Amy Coneyové Barrettové na uvolněné místo u amerického nejvyššího soudu.

  • Trump má za sebou první noc v nemocnici po diagnóze covidu-19

    Americký prezident Donald Trump má za sebou první noc pobytu ve vojenské nemocnici nedaleko Washingtonu, kde se léčí z nemoci covid-19. Očekává se, že tam v čase vrcholící předvolební kampaně stráví i několik dalších nocí. Mnoho oficiálních informací o jeho zdravotním stavu není k dispozici, šéf Bílého domu ovšem dostal první dávku přípravku remdesivir a také experimentální lék vyvinutý firmou Regeneron. Podle všeho je i nadále v čele Spojených států.

  • Polsko hlásí rekord, Slovensko pokles

    Rekordní denní přírůstek případů koronavirové nákazy v sobotu již třetí den za sebou oznámilo Polsko, tamní ministerstvo zdravotnictví eviduje 2367 nových infekcí. Na Slovensku za pátek přibylo 704 nově nakažených, informovalo v sobotu slovenské národní centrum zdravotnických informací. Oproti rekordům z předchozích dní se jedná o pokles.

  • Čínský prezident popřál Trumpovi brzké uzdravení

    Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu zaslal vzkaz svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi a popřál jemu i první dámě Spojených států brzké uzdravení po nákaze koronavirem. Uvádí to čínská státní média.

    Zpráva o reakci Si Ťin-pchinga přichází po podobně stručné informaci o pátečním vyjádření čínského ministerstva zahraničí. Státní zpravodajská agentura Nová Čína na svém webu bez dalších podrobností uvedla, že čínský prezident „adresoval v sobotu své přání brzkého uzdravení“ prezidentu Trumpovi a jeho manželce Melanii.

  • V Rusku přibylo nových 10 tisíc nakažených, nejvíc od května

    Rusko v sobotu oznámilo 9589 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, informovala agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 15. května, kdy infekce v nejrozlehlejší zemi světa dosahovala vrcholu. Ukrajina hlásí rekordní denní přírůstek 4661 nakažených.

    Celkem se v Rusku, kde žije přibližně 146 milionů obyvatel, infekce od propuknutí epidemie nemoci covid-19 potvrdila u více než 1,2 milionu lidí, z čehož jich 21 251 zemřelo. Za posledních 24 hodin byla v souvislosti s covidem-19 potvrzena smrt 174 lidí. Počet uzdravených pacientů vzrostl o 5563 na bezmála 975 000 a podle štábu je tak uzdraveno 81 procent lidí, kteří se koronavirem nakazili.

  • Premiéra nové bondovky se opět odkládá

    Nejnovější díl filmové série o britském superagentovi Jamesi Bondovi bude uveden do kin nejdříve na jaře příštího roku. Producenti v pátek oznámili další několikaměsíční odklad premiéry. Nově je naplánována až na začátek dubna příštího roku. Snímek Není čas zemřít se měl původně začít promítat už tento duben, kvůli pandemii covidu-19 ale byl na jaře termín přeložen na listopad.

    V pátek tvůrci filmu „oznámili, že premiéra Není čas zemřít, 25. snímku v sérii o Jamesi Bondovi, bude pozdržena do 2. dubna 2021, aby mohl být představen v kinech po celém světě“, informuje stručné prohlášení na oficiálním webu produkce. „Chápeme, že odklad bude pro naše fanoušky zklamáním, ale nyní se těšíme na to, že Není čas zemřít budeme moci sdílet příští rok,“ dodává příspěvek.

  • Článek: Donald Trump se léčí v nemocnici

    Americký prezident Donald Trump byl v noci na sobotu (v pátek večer místního času) s příznaky covidu-19 převezen do vojenské nemocnice u Washingtonu přibližně den poté, co se u něj potvrdil koronavirus.

    Podrobnosti si přečtěte zde:

  • Covid si v Indii vyžádal přes 100 tisíc obětí

    Počet potvrzených úmrtí v souvislosti s covidem-19 v Indii překonal hranici 100 000, což je téměř deset procent globální bilance zemřelých. Více jich mají pouze Spojené státy a Brazílie, píše agentura AP.

    Indie s 1,35 miliardy obyvatel má nyní nejvyšší denní přírůstek nakažených. Tamní ministerstvo zdravotnictví za uplynulý den oznámilo bezmála 80 000 dalších potvrzených případů nákazy, čímž celková bilance nakažených vystoupala na 6,4 milionu. Více jich mají pouze Spojené státy, kde se infekce prokázala u 7,3 milionu lidí.

  • Indonéské aerolinky „oblékly“ roušku

    Indonéské národní aerolinky Garuda Indonesia představily letadlo, které má na svém „nose“ namalovanou roušku. Chtějí tak podpořit úsilí vlády o zastavení šíření nemoci covid-19, která si v Indonésii vyžádala více životů než v kterékoliv jiné zemi jihovýchodní Asie, uvedla agentura Kjódó.

    Roušku si nasadí celkem pět letadel Airbus A330-900 Neo, která společnost používá na domácích trasách a u mezinárodních tras do Singapuru a Japonska. Modrá rouška pokrývá „nos“ letadla a její pásky směřují k oknům cestujících až do poloviny stroje, jako by je tam foukal vítr. Na letadle pod názvem společnosti je také nápis Ayo Pakai Masker, tedy: Pojďme nosit roušky.

  • Počet nakažených v Německu se již 39 dní drží nad 1000 případů za den

    Počet případů nákazy koronavirem v Německu stále roste. Již 39. pracovní den v řadě přibylo více než 1000 případů. Za 9 z posledních 13 pracovních dní to pak bylo více než 2000.

    Informoval o tom server Welt.

  • Fotbalista Sadio Mané je v karanténě, má covid-19

    Fotbalista anglické Premier League Sadio Mané, který působí v týmu Liverpoolu, je pozitivní na covid-19. V současné době je v karanténě.

    Informoval o tom server Sky Sports News.

Reklama

Hlavní zprávy