Hlavní obsah

V Británii se objevila dvojitá mutace koronaviru. U vědců vyvolává obavy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Tato mutace koronaviru by nemusela reagovat na vakcíny, které jsou v současnosti k dispozici.

Článek

Ve Velké Británii vědci poprvé zaznamenali variantu koronaviru, původně pozorovanou v Indii, která se vyznačuje dvěma mutacemi. Ty se vyskytují společně na tomtéž viru.

Do 14. dubna bylo ve Velké Británii zaznamenáno celkem 77 případů této varianty, označované jako B.1.617, uvedla organizace Public Health England. Čtyři z nich se vyskytly ve Skotsku. Existují obavy, že by tato mutace koronaviru nemusela reagovat na vakcíny, které jsou v současnosti k dispozici, píše web The Times.

Počet aktuálně nakažených přitom v zemi klesl na nejnižší úroveň od září. Stalo se tak na pozadí prudkého poklesu počtu nových infekcí, který podle Úřadu pro národní statistiku (ONS) klesl oproti minulému týdnu o třetinu.

Tato varianta podle The Times vyvolává obavy některých vědců. Virus totiž má dvě mutace ve spike proteinu, což je část viru, kterou napadá imunitní systém, a díky tomu ji může obranný systém organismu hůře rozpoznat. Zatím však nebylo prokázáno, zda dokáže znovu nakazit osoby, které již podstoupily očkováni nebo se nakazily již v minulosti. Vědci také zatím nevědí, zda se šíří rychleji. Jiné varianty, které se toho týkají, jako například jihoafrická a brazilská varianta, se ve Spojeném království příliš nerozšířily.

Profesor medicíny na Východoanglické univerzitě Paul Hunter uvedl, že jej výskyt indické varianty znepokojuje. „Když se podíváte na jihoafrický kmen, má jednu únikovou mutaci. Únikové mutace jsou mutace, díky nimž je kmen méně kontrolován předchozí imunitou. Velkou obavou u indické varianty je, že má únikové mutace potenciálně dvě. Pokud tomu tak je, pak by mohla být ještě odolnější vůči vakcíně než jihoafrická varianta, o které víme, že je částečně odolná,“ řekl Hunter.

Indie již v březnu ohlásila ze státu Maháráštra případy dvojité mutace nového koronaviru. Dvojitou mutaci indický virolog Šahíd Džamíl charakterizoval jako dvě mutace, které se vyskytují společně na tomtéž viru. „Může to viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,“ řekl Džamíl.

Indie nyní zažívá prudký nárůst počtu nakažených, místní zdravotnické úřady v pátek ohlásily dalších 217 353 případů koronaviru, což je prozatím nejvyšší počet. V Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie infikovalo téměř 14,3 milionu lidí, což je nejvíce po USA. Po nákaze koronavirem v zemi zemřelo 174 408 osob. Za posledních 24 hodin přibylo 1185 úmrtí.

Mutace se objevila v momentě, kdy britský premiér Boris Johnson plánuje cestu do Indie. Ta se má i navzdory rychle se šířící druhé vlně nákazy v zemi uskutečnit za deset dní. Premiér již podle The Times cestu zkrátil - nyní by mohla trvat pouhý den - a snížil počet členů své delegace. Johnson chce prý cestu využít k tomu, aby vyzval svého indického protějška Naréndru Módího ke snížení dovozních cel na britskou whisky a automobily.

Virové mutace jsou běžné, většina z nich není významná a nijak neovlivňuje infekčnost ani schopnost vyvolat závažné komplikace, uvádí server BBC. Rychlejší šíření ale způsobují varianty označované jako britská a jihoafrická a v některých případech mohou mít vliv i na smrtnost.

Podle dvou nových britských studií, zveřejněných vědeckými časopisy The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health, mají pacienti s takzvanou „britskou“ variantou koronaviru vyšší přítomnost viru, než je tomu u jiných mutací. Nepotvrdilo se však, že by tato nakažlivější mutace viru měla za následek horší průběh nemoci covid-19 nebo vyšší mortalitu.

Reklama

Doporučované