Hlavní obsah

V Brně se chystá zábava za 100 milionů veřejných peněz. Loni dorazilo 188 tisíc diváků

Závod MotoGP v Brně přiláká skoro 190 tisíc diváků, stát, město a kraj to stojí 100 milionů.Video: Tomáš Svoboda, Eliška Hypšmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně finišují přípravy na závodní víkend MotoGP. Organizátoři hlásí, že promotérovi už zaplatili polovinu ze 112 milionů korun.

Článek

Už za tři dny se na brněnském automotodromu spustí zřejmě největší akce v sezoně motoristického sportu.

Letošní ročník závodu motoycklového mistrovství světa je podle organizátorů finančně zajištěn a to poté, co navzdory nesouhlasu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy poslala vláda – Ministerstvo pro místní rozvoj – organizátorům veřejnou podporu ve výši 55 milionů korun (pořadatelé žádali 65 milionů).

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek z hnutí ANO ve středu řekl, že hned o víkendu začnou jednání o nadcházejících ročnících. „Konkrétní termíny jednání ještě nemáme, ale víme, že budou složitá a uskuteční se jich určitě několik,“ sdělil představitel kraje, který společně s městem Brno patří do pořádajícího spolku pro MotoGP.

Letos z rozpočtu kraje, města a státu přišla dohromady na pořádání závodů podpora ve výši 100 milionů korun – k dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj přidala brněnská radnice 17,5 milionu korun a kraj dalších 27,5 milionu.

Pořadatelé musí letos poslat promotérovi závodu španělské Dorně zalistovací poplatek 112 milionů korun.

„Polovinu jsme zaplatili v předchozích dnech, zbytek hned po závodech,“ uvedl městský konzultant pro MotoGP Miroslav Kafoněk.

Příští rok poplatek za pořádání závodů ještě asi o šest milionů korun vzroste.

Spolek má s Dornou pětiletou smlouvu, která končí příští rok. „Naše vize je pokračovat i v dalších pěti letech od roku 2021, ale dříve jsem byl ohledně budoucnosti optimističtější,“ uvedl hejtman Šimek v narážce na potíže se sháněním peněz.

Zda se motorky regionu i státu vyplatí, zkoumalo v minulosti už několik ekonomických analýz. Podle investiční společnosti Cyrrus, která se rozpočtem a návratností akce zabývala před pěti lety, tržby spojené s akcí ve městě a kraji přesáhnou 650 milionů korun, stát dostane jen na daních přes 200 milionů korun. „Analýzu jsme zpracovali v roce 2014. Od té doby příjmy i výdaje narostly asi o dvacet procent. Grand Prix je jednoznačně zisková záležitost. Problém znamená hlavně zalistovací poplatek přes sto milionů. Je to také platba za prestiž a značku,” řekl ekonom Cyrrusu Petr Pelc.

Město i kraj dlouhodobě žádají stát, aby pro akci vyhradil stálé peníze ve státním rozpočtu, to se však nestalo, a tak se každý rok o financování jedná.

„Vyjednávání na další pětiletku nebudou snadná, protože jsme pro Dornu neseriózní partner. V současné době čeká asi sedm okruhů na zařazení do seriálu závodů,“ řekl Šimek.

Pořadatelé letos očekávají podobnou návštěvnost jako loni, kdy za tři dny dorazilo 188 tisíc diváků. „V první a druhé vlně jsme prodali 30 tisíc lístků, skoro stejně jako loni. Věříme, že vyjde počasí, protože to má na poslední lístky velký vliv. Rádi bychom loňská čísla překonali,“ dodal Kafoněk.

Fandové zatím mohou nakupovat všechny typy vstupenek. „Jsou k dispozici lístky na přírodní tribuny i poslední kusy na tribuny sedadlové. Ceny víkendových vstupenek začínají na 2600 korunách,“ sdělil tajemník Spolku pro GP Adam Svoboda.

Závody všech tří kubatur jsou tradičně naplánované na neděli, hlavní závod MotoGP startuje ve dvě hodiny odpoledne.

Na akci se chystají stovky republikových policistů i strážníků, budou dohlížet na příjezdové cesty i bezpečnost v kempech, včetně nocí. „Za víkend odsloužíme dva tisíce směn,“ uvedl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Oproti loňskému roku budou otevřené všechny nájezdy i sjezdy z D1. „Ani jedno dálniční křížení nebude omezené pracemi. Neměl by nastat žádný zásadní problém, ale samozřejmě apelujeme na řidiče, ať si cestu řádně naplánují a sledují aktuální dopravní informace,“ dodal Tržil.

Pro návštěvníky, kteří se chtějí na okruh dostat veřejnou dopravou, jsou tradičně připravené dvě autobusové linky, které budou jezdit od pátku do neděle.

Z Mendlova náměstí přes Troubsko a Veselku zamíří až k okruhu linka 400. Z kempu a parkovišť v Žebětíně bude fanoušky svážet linka X. „Oproti loňsku výrazně posílíme páteční a sobotní spoje. Budou jezdit ve frekvenci pět až sedm minut,“ sdělil provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se z veřejných rozpočtů posílá sto milionů korun na MotoGP?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 7692 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované