Hlavní obsah

V Brně vznikne nová socha. Krychle, která uctí proslulého architekta Loose

Foto: Seznam Zprávy

Loos navrhl i Müllerovu vilu v Praze.

Reklama

Svého rodáka, architekta Adolfa Loose, si připomenou Brňané novou sochou na Janáčkově náměstí. Socha bude stát přibližně dva miliony korun. Vítězný návrh propojuje Loosovo rodiště a místo úmrtí ve Vídni. Pomník by měl být hotový koncem roku 2019.

Článek

Socha brněnského architekta Adolfa Loose bude koncem roku 2019 stát v Brně na Janáčkově náměstí. V přilehlé Kounicově ulici v místech dnešního Hotelu Continental stál architektův rodný dům. Cena pomníku je přibližně dva miliony korun. Z celkem 63 návrhů vybrala odborná porota návrh autorské dvojice Oldřicha Moryse a Jaroslava Sedláka.

Autoři vycházeli z životního příběhu Adolfa Loose. „Před svou smrtí navrhl vlastní hrob. Je to žulová krychle, jež je na vídeňském Ústředním hřbitově. Celý návrh jsme chtěli pojmout jako formu, která kopíruje jeho hrob, což byl jeho poslední návrh,“ popsal postup vítěz soutěže Jaroslav Sedlák. Památník bude fungovat i jako mobiliář, kterým se dá projít nebo se na něj i posadit. Autoři se do díla snažili dostat Loosovu architektonickou jednoduchost. Loose se totiž snažil architekturu očistit od ornamentů.

Foto: město Brno

Návrh sochy k poctě architekta Loose.

Hlavní myšlenkou bylo vytvořit otisk místa Loosova posledního odpočinku na místo, kde se narodil a vyrůstal. Společně s náhrobkem by návrh vytvořil kompletní monolit. „Porota se shodla, že jde o velmi silný návrh myšlenkově propojující Brno s Vídní,“ řekl náměstek pro kulturu a člen poroty Matěj Hollan. Porota hodnotila především originalitu, kreativitu a také vhodnost začlenění díla do určeného prostoru. „Snažili jsme se preferovat návrhy, které jsou koncepčně nejpřesnější a pracují s prostředím,“ okomentoval člen poroty, sochař a docent Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického Pavel Korbička.

Loos byl klasik moderní architektury, čelní představitel architektonického purismu. Loos odmítal v architektuře i v užitém umění cokoli, co brání plnému využití všech funkcí díla. V průběhu první světové války „vypiloval“ Loos Raumplan, tedy princip uspořádání vnitřního prostoru. Pro stavění v duchu Raumplanu je typické rozrušení horizontálního navazování jednotlivých podlaží, interiér bývá členěn na jednotlivé kubusy s rozdílnou světlou výškou - tím dochází k propojení místností s různými výškovými úrovněmi.

Socha vznikne v rámci dlouhodobého projektu Sochy pro Brno. Letos to byla již druhá vyhlášená soutěž. První z nich byla věnovaná páteru Martinu Středovi. V Urban centru budou až do 18. září k vidění modely deseti nejúspěšnějších návrhů. Otevřeno je každý všední den od deseti do šesti mimo polední pauzu od dvanácti do jedné.

Reklama

Související témata:

Doporučované