Hlavní obsah

V Brně začal Měsíc autorského čtení, zazněl životopis Kundery

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Před plným hledištěm brněnského Divadla Husa na provázku dnes začal literární festival Měsíc autorského čtení. Prvním autorem, který četl své dílo, byl Maďar Pál Závada.

Článek

Druhým dnešním autorem je Čech Jan Novák, jemuž nedávno vyšel diskutovaný životopis Milana Kundery a na jehož čtení organizátoři očekávali ještě více návštěvníků. Současně začal festival také v Ostravě a ukrajinském Lvově.

Letošním hlavním hostem festivalu je právě Maďarsko a v dalších dnech budou číst i další autoři z této blízké země. V pátek to bude například Petér Závada, v dalších dnech následuje Gábor Németh a György Spiró. „Letošní novinkou je simultánní tlumočení, takže diváci v divadle mají sluchátka,“ řekla ČTK za organizátorky Renata Obadálková.

Pál Závada se proslavil v literárním světě románem Jadvižin polštář, který vydal těsně před miléniem. Napsal jej bekéšskou slovenštinou, pro překladatele se tak stal náročným kouskem. Posledním románem je Loď v mlze z loňského roku. Zachycuje skutečný příběh dědice ocelárenského impéria Manfréda Weisse a odehrává se na jaře roku 1944, kdy Maďaři začali deportovat Židy.

Druhým dnešním autorem byl Novák, který odhalil rozporuplný obraz Kundery jako člověka a který vzbudil v literárním světě silné polemiky.

Festival končí poslední červencový den čtením básníka J. H. Krchovského. V průběhu festivalu vzniknou také medailony vybraných autorů.

Reklama

Doporučované