Hlavní obsah

V centru Prahy se dnes sjela více než stovka historických automobilů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Více než stovka historických automobilů se dnes odpoledne postupně sjela do centra Prahy před budovu Autoklubu v pražské Opletalově ulici.

Článek

Odtud ve čtvrtek ráno odstartuje do závodu 1000 mil československých. Jsou mezi nimi například vozy Aero, Praga nebo závodní Bugatti včetně zahraničních vozů. ČTK to při dnešní přejímce vozů řekl ředitel závodu Miroslav Krejsa. Stejně jako loni letos závod ovlivnila pandemie koronaviru. Účastníci závodu jsou kompletně očkovaní.

Podle organizátorů je do letošního ročníku závodu přihlášeno 117 vozů. Podle Krejsy bylo nutné některé zájemce už i odmítat, protože by tomu nestačila maximální kapacita závodu. Neúspěšní zájemci mají přislíbený start v příštím roce.

První vozy se začaly před budovu Autoklubu sjíždět dnes po 13. hodině. V Opletalově ulici je obdivovaly desítky až stovky nadšenců, někteří se u vozů zastavovali při cestě z hlavního nádraží, další dorazili cíleně na přehlídku automobilových veteránů. Vedle samotné přehlídky aut organizátoři připravili také doprovodný program v podobě módní přehlídky oblečení z 20. a 30. let minulého století a také vzdělávací program s dopravní výukou pro děti v areálu Pedagogické knihovny J. A. Komenského.

Historické vozy vyrobené do roku 1939 budou závodit v šesti kategoriích podle obsahu válců. Závod bude mít tři etapy. První povede mezi Prahou a Bratislavou, následovat bude slovenská etapa a třetí etapa povede zpět do Prahy před budovu Národního technického muzea. Cestou zpět čeká jezdce zkouška zručnosti. Závod se nejede na maximální rychlost jako původně za 1. republiky, ale jako jízda pravidelnosti s úkolem co nejvíce se přiblížit průměrné rychlosti 45 km/h. Oproti minulosti už závod nebude dlouhý celých 1000 mil, ale zhruba 1200 kilometrů.

Samotný start bude ve čtvrtek mezi 06:00 a 08:00 hodinou. V Bratislavě budou vozy k vidění 12. a 13. srpna vždy od 16:00 hodin před budovou hotelu Carlton na Hviezdoslavově náměstí. Dojezd aut do Prahy se očekává v sobotu mezi 17:00 a 19:00.

Letošní ročník se koná jako připomínka 120. výročí narození automobilového závodníka Bohumila Turka, jehož kariéru ukončila v roce 1935 havárie právě v závodě 1000 mil Československých.

Retro jízda, kterou pořádá Spolek 1000 mil Československých spolu s Veteran Car Clubem Praha, Autoklubem ČR a Design Veteran Car Clubem Bratislava každoročně od roku 2015, obnovuje tradici slavného automobilového závodu ze 30. let minulého století. Rychlostní závod cestovních automobilů se konal na tehdy nejdůležitější domácí silniční trase Praha - Bratislava - Praha a účastníci ji absolvovali dvakrát, celkově tedy téměř 1600 kilometrů.

Reklama

Doporučované