Hlavní obsah

V červnu začne v Praze po devíti letech jezdit tramvajová linka 19

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na začátku června začne v Praze po devíti letech opět jezdit tramvajová linka číslo 19. Pojede ve stejné trase, v jaké jezdila do roku 2012, kdy byla zrušena, tedy z Lehovce přes Palmovku a Žižkov do Strašnic.

Článek

Nově však bude z Kubánského náměstí pokračovat dál přes Vršovice a Nusle na Pankrác. Mezi Pražského povstání a Pankrácí pojede po nových kolejích, které pražský dopravní podnik (DPP) loni postavil. Informovala o tom organizace Ropid, která má na starosti hromadnou dopravu v metropoli.

„Už jedna z anket organizace Ropid na tramvajových zastávkách v oblasti Strašnic ukázala, že 80 procent dotázaných cestujících si přeje, aby se vrátilo přímé spojení na Palmovku. Teď máme příležitost to dát do pořádku,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Tramvaje se na linku 19 vrátí v červnu poté, co DPP dokončí rekonstrukci tramvajové tratě v Táborské, Vladimírově a v ulici Na Pankráci. Linka bude jezdit ve všední dny i o víkendech od rána až do pozdního večera. „Budeme na ni nasazovat obousměrné kloubové tramvaje s nízkopodlažní částí, protože na Pankráci trať nekončí klasickou smyčkou, kde se tramvaj může otočit, ale dočasnou úvratí,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

V okolí Pražského povstání po rekonstrukci vzniknou nové tramvajové zastávky společné pro tramvaj a autobus, které budou blíže k výstupu z metra. Mezi zastávkami Pankrác a Pražského povstání vznikne ještě nová tramvajová zastávka Kotorská.

Kromě tramvaje bude mezi oběma stanicemi metra C i nadále jezdit autobus 193. Proti jeho dříve zvažovanému zrušení protestovala Praha 4. Podle Ropidu většina spojů linky pojede nově z Šeberáku pouze na Pražského povstání, ale v každé hodině zůstanou dva až tři spoje, které budou pokračovat dále do Nuslí a k Nádraží Vršovice.

Město podle Scheinherra také připravuje prodloužení nové trati z Pankráce o zhruba 300 metrů dále k poště a finančnímu úřadu v ulici Budějovická. „Tramvaj tak v budoucnu obslouží také administrativní centrum u budoucí přestupní stanice mezi trasami metra C a D,“ uvedl. Šurovský dodal, že projektanti nyní k prodloužení připravují dokumentaci pro územní a stavební řízení. „Letos ji chceme mít kompletní a příští rok získat stavební povolení,“ uvedl.

Linka 19 se podle Ropidu poprvé v ulicích Prahy objevila v roce 1923, kdy jezdila z Libně kolem Prašné brány na Můstek, pak přes Václavské náměstí k Muzeu a dále na Tylovo náměstí a do Nuslí na dnešní náměstí Bratří Synků (tehdy Riegrovo náměstí). V roce 1925 byla prodloužena na Pankrác. Linka tak bude podle organizace od června kopírovat svou původní trasu.

Reklama

Doporučované