Hlavní obsah

V Českém Dubu bojují s přemnoženými nutriemi, zakázali i jejich krmení

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

S přemnoženými nutriemi bojují v Českém Dubu na Liberecku. Myslivci už dostali povolení k jejich odstřelu přímo ve městě. Radnice také zakázala krmení zvířat, lidé to ale nerespektují, řekl místostarosta Ondřej Fila.

Článek

Největší problémy měli zatím s nutriemi zahrádkáři, kterým loni na podzim zvířata zlikvidovala podstatnou část úrody. Právě na jejich popud se radnice začala problémem zabývat. Nutrie podle místostarosty škodí i v nedaleké Osečné nebo Lázních Kundratice.

Pro některé obyvatele Českého Dubu se loni nutrie staly atrakcí, pozorovat je bylo možné na potocích Rašovka a Ještědka jen pár kroků od náměstí. Hlavně rodiny s dětmi je tam chodily i krmit. „Další výskyt byl u restaurace U Adamů, kde už ty nutrie z potoka vylézaly a chodily přímo k hostům, to jsem viděl i na vlastní oči,“ řekl místostarosta. Lidé si podle něj ale neuvědomují, že jde o hlodavce, kteří také šíří člověku nebezpečné nemoci, jako je salmonelóza, tularémie nebo leptospiróza, mají také cizopasníky. Po krmení nutrií navíc zůstávají zbytky, které lákají potkany.

Nutrie je v České republice nepůvodním druhem, původně ji lidé chovali pro maso a kožešinu, odtud se dostala do volné přírody, kde se rychle množí. Mladé mohou mít až třikrát do roka. Podle předsedy mysliveckého spolku Petra Heráka nemá v Česku nutrie přirozeného nepřítele, její populaci ale dokáže zredukovat mrazivá zima. Zásadním problémem podle něj je, že čím více je lidé krmí, tím více se množí. „Nám jako myslivcům tolik neškodí, i když tím, že spásají břehové porosty, tak likvidují hnízdiště divokých kachen,“ řekl Herák.

Svou činností nutrie devastují břehy a stávají se i agresivními, nebezpečné tak mohou být psům, ale také třeba malým dětem. Myslivce už podle Heráka volali i případům, kdy nutrie zalezly do kůlny u domu nebo zaútočily na psa. „Člověka se vůbec nebojí,“ potvrdil Tomáš Bína, kterému v zimě zvíře přišlo až k domu a bylo obtížné ho ze zahrady vyhnat.

Reklama

Doporučované