Hlavní obsah

V Česku čekali na certifikát FFP3 půl roku. Maďaři to zvládli za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s Janem Bukem, ředitelem Pardam Nano4fibers.Video: Silvie Friedmannová

 

Nanotechnologická firma Pardam Nano4Fibers vyvinula jako první v Česku nanovlákenný respirátor s možností opakovaného použití. Získala pro něj certifikát FFP3, tedy nejvyšší třídu ochrany.

Článek

„Na certifikaci jsme pracovali více než půl roku a věnovali jsme tomu spoustu úsilí,“ popisuje Jan Buk, ředitel firmy Nano4Fibers. „Nakonec jsme ale museli ukončit spolupráci s původním certifikačním úřadem a najít si jiný, který nám vyšel vstříc,“ řekl.

Ani po půl roce totiž v tuzemských laboratořích k výsledku nedošli. Nakonec proto začali testovat v Maďarsku a certifikát získali po měsíci. „Byl jsem osobně v obou institucích a v maďarské laboratoři byl daleko více proklientský přístup: byli ochotnější se s námi bavit, diskutovat, ukázali nám průběžné výsledky našich online testů,“ popsal ve studiu SZ Byznys.

Pardam Nano4Fibers

Česká nanotechnologická společnost z Roudnice nad Labem.

Zabývá se výzkumem, vývojem a průmyslovou výrobou anorganických a polymerních nanovlákenných materiálů.

Jako jediná na světě využívá technologii odstředivého zvlákňování.

V roce 2020 se rozrostla na 40 zaměstnanců a rozšířila výrobu certifikovaných respirátorů třídy FFP2 a FFP3.

Respirátory obsahují nanovlákno vyráběné technologií odstředivého zvlákňování, kterou v Pardamu vyvíjejí přes deset let. Díky tomu nemusí mít výdechový ventil, který je jinak pro nejvyšší třídu respirátorů typický.

Pro firmu bylo získání certifikátů FFP2 i FFP3 zásadní i z pohledu dalšího byznysu. Oba totiž otevírají dveře pro distribuci nejen na českém trhu, ale také do zahraničí. Během letoška výrazně navýšila výrobu na 1,8 milionu kusů ochranných pomůcek měsíčně.

Doporučované