Hlavní obsah

V Česku chybí už půl roku srážek. Prognóza je zlá, nezlepší se to

Podívejte se na přehled, jak v Česku chybějí srážky. Porovnání sleduje měsíční úhrny srážek ve srovnání s dlouhodobým normálem z let 1981-2010 na území ČR a také jednotlivých krajů.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Představte si 30 centimetrů vody na území celé České republiky. Přesně tolik deště chybí.

Článek

Vychází to z dlouhodobých statistik Českého hydrometeorologického ústavu. Podle nich chybí v Česku od roku 2014, od kdy se datuje suché období, oproti dlouhodobému normálu 303 milimetrů srážek.

Kritická situace byla už před začátkem prázdnin, ze kterých výpočty Seznamu vycházejí.

Podle předběžných odhadů ČHMÚ pak zhoršující se situace přetrvávala i o prázdninách.

„Červencem pokračovalo na našem území srážkově chudé období. Na celém území napršelo podle předběžného odhadu okolo 55 % obvyklého červencového srážkového množství,” uvedl ČHMÚ.

Podle odhadů se tak deficit zvýšil o dalších přibližně 35 milimetrů. V Čechách pak na některých místech dokonce o 50 milimetrů. Pokud by se prognózy potvrdily, tak na celém území Česka chybí od roku 2014 přibližně půlrok srážek.

Foto: Prokop Vodrážka

Deficit srážek od roku 2014.

Foto: Prokop Vodrážka

Kolik chybí deštivých dnů?

Vůbec nejhorší je v tomto ohledu situace v Libereckém kraji, kde na začátku prázdnin chybělo 616 milimetrů srážek. Na počet chybějících dní je pak situace velmi složitá především v Královéhradeckém kraji. Tam chybí 276 dní srážek, což je celého tři čtvrtě roku.

A poznat je to především na hladinách podzemních vod. Ve dvou třetinách všech sledovaných vrtů je hladina silně podnormální nebo mimořádně podnormální. Cítit je pak nepříznivá situace také na řekách a říčkách.

Foto: ČHMÚ

„Ve vodních tocích aktuálně ve sledovaných profilech protéká většinou mezi 15 až 50 procenty toho, co je pro toto období obvyklé,“ uvádí hydrolog ČHMÚ Radek Čekal. Podle něj se současná situace velmi podobá roku 2015.

Tehdy Česko zasáhla extrémní vlna veder a sucha. Srážkový deficit se tehdy od jara překlenul do léta, kdy Evropu stejně jako letos zasáhla vlna vysokých teplot. Na některých místech jsou pak následky cítit dodnes.

Video: Petr Dvořák

„Důsledky roku 2015 pořád cítíme. To sucho se neukončilo. I když byly srážky, i když se na horách doplnily zásoby ze sněhu, tak se pořád zdá, že je zde deficit. Ten způsobuje, že klesají hladiny řek a to sucho se může rychleji znovu objevovat,“ uvedl již dříve hydrolog ČHMÚ Jan Daňhelka.

Vidět je to i na přehledu společnosti Intersucho. Ta sleduje intenzitu sucha v půdním profilu a také deficit půdní vláhy. Podle jejích statistik je minimálně výrazným suchem zasažena více než polovina našeho území. Na 18 procentech pak převládá dokonce sucho extrémní.

„K doplnění odychlky by bylo potřeba minimálně deset dnů s intenzivním, vytrvalým deštěm. Samozřejmě, letní období je typické spíše bouřkovým chodem srážek, což na některých místech může deficit doplnit. V rámci České republiky je ale celé území ve větším či menším deficitu,” uzavřel Zdeněk Žalud ze společnosti Intersucho.

K doplnění podzemních vod by pak bylo potřeba deště ještě daleko více.

Reklama

Doporučované