Hlavní obsah

V Česku i dnes padl teplotní rekord, zítra se počasí začne měnit

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině dnes padl jeden teplotní rekord. V Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku naměřili meteorologové 23,8 stupně Celsia, což o 0,2 stupně překonalo rekord z roku 2006.

Článek

Uvedl to Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí by měly být teploty na Vysočině mezi 17 a 20 stupni Celsia.

Teplotní rekord padl na Vysočině i v sobotu, naměřených 25,1 stupně Celsia bylo v Dukovanech nejteplejším 25. zářím po 28 letech.

Na severu Čech byl teplotní rekord pro dnešní den na meteorologických stanicích, které měří alespoň 30 let, vyrovnaný na Sněžníku na Děčínsku. Překonaný nebyl ani na jedné. Na Sněžníku bylo dnes 21,4 stupně stejně jako v roce 1994. Informoval o tom Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejtepleji bylo dnes na severu Čech v Kopistech na Mostecku, 24,9 stupně Celsia. K vyrovnání rekordu z roku 2006 tam chybělo sedm desetin. V Libereckém bylo dnes maximem 24,5 stupně naměřené v České Lípě.

Blíže k dorovnání rekordních hodnot pro dnešní den měly podle Jůzy výše položené stanice. „Souvisí to s tím, že se přes den trochu udržela inverze,“ dodal.

Podle předpovědi by v pondělí mělo být na severu Čech zhruba o tři stupně chladněji než dnes. Meteorologové očekávají, že bude zataženo až oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky.

Reklama

Doporučované