Hlavní obsah
Online

K večeru přibylo rekordních 5679 případů, milion lidí využívá eRoušku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Podle národního koordinátora pro testování Mariána Hajdúcha dnes Česko překročilo limit 30 tisíc testů za den.

- V Česku je také rekordní počet lidí v karanténě. Za říjen zatím šlo do karantény 37 400 lidí, což je víc než za celý březen, který doposud držel rekord.

- V celém Česku ode dneška platí zpřísněná protiepidemická opatření. Přečíst si je můžete ZDE.

- Vláda schválila nové programy na kompenzaci ztrát vzniklých koronavirovými opatřeními. Do konce roku bude také platit poskytování příspěvku z programu Antivirus A.

- V Česku přibylo v úterý 8325 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to druhý nejvyšší denní nárůst po pátečním rekordu, který byl ještě o 292 případů vyšší. Aktuálně nemocných je v Česku 68 740 lidí, v nemocnicích je s koronavirem přes 2500 pacientů.

- Do středečních 18 hodin laboratoře odhalily rekordních 5679 případů.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Prymula: Fakultní nemocnice omezí plánovanou péči

    Fakultní nemocnice omezí plánované operace a péči. Kapacitu a lůžka, která se jim tak uvolní, mají připravit pro pacienty s covidem-19. Dohodl se na tom s řediteli nemocnic ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Oznámil to dnes večer ve videu na Twitteru. Podle Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem kvůli rostoucímu počtu případů zdvojnásobit. Jaký by měl být, ministr neupřesnil. Fakultní nemocnice začaly péči omezovat už v minulých dnech.

  • Aplikaci eRouška má už milion lidí

    Aplikaci eRouška si k dnešnímu večeru nainstaloval už milion Čechů.

  • Za dnešek zatím 5679 potvrzených případů

    Během středy zatím přibylo 5679 potvrzených případů nákazy covid-19. Je to dosud největší průběžné číslo od počátku nákazy v Česku. Nemocných je 73 463 lidí, 60 804 se jich vyléčilo, 1158 jich podlehlo. Hospitalizovaných je v současnosti 2678 osob. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví k dnešní 18. hodině.

  • Vysokoškolské koleje zatím opustila jen část studentů

    Část vysokoškolských studentů v Praze opustila své ubytování na kolejích, kde ode dneška podle nařízení vlády kvůli zhoršení epidemie covidu-19 v Česku nesmí až na výjimky pobývat. Některé vysoké školy ale daly studentům na vystěhování více času. Na kolejích podle pondělního rozhodnutí vlády nesmí být od půlnoci na dnešek ubytovaní studenti, kteří mají bydliště jinde v Česku. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Dodatečně pak po domluvě ministra školství Roberta Plagy s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (oba za ANO) také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě. Například Univerzita Karlova již v úterý oznámila, že studenti se mohou rozhodnout do dnešních 18:00. Buď mají odevzdat čestné prohlášení s důvody, pro které vyhodnotili svůj odjezd domů jako rizikový pro šíření covidu-19, nebo mají zrušit ubytovací smlouvu. Ta jim pak skončí bez sankcí k 15. říjnu. Studenti, kteří opustí koleje, tak podle Petra Podzimka z tiskového oddělení školy nebudou platit za ubytování. Zájemci si přitom mohou na pokojích nechat své věci, a až bude možné, aby se na koleje vrátili, ubytovací smlouvy se jim obnoví. Na vystěhování dala škola studentům čas do pátku. Podle dřívějších informací mluvčího univerzity Václava Hájka bývá celoročně na kolejích ubytováno kolem 4000 studentů. Podíl Čechů k cizincům je asi 50 procent.

  • Ministr Toman: Budu hledat podporu pro potravináře a zemědělce

    Zavření restaurací a školních jídelen bude mít dopad i na potravinářský průmysl. Například u masa by mohlo jít o ztráty tržeb až za 600 milionů korun za měsíc. ČTK to dnes po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Bude hledat finanční nástroje, jak zemědělce a potravináře podpořit. Zatím ale není jasné, zda půjde částečně o evropské peníze, například prostřednictvím evropského rozvojového programu, nebo zda bude žádat o přímé kompenzace vládu, či zda se peníze zaplatí z nějakého dotačního programu. Výpadky tržeb podle ministra bude u zpracovatelů čerstvého masa kvůli jídelnám a pro uzenáře u restaurací. Propady pak podle něj budou také u vinařů, zvláště menších prodávajících své zboží přes gastronomická zařízení, očekává se také propad u svatomartinského vína. Dopad podobně jako na jaře by pak mohl být také u mlékárenského průmyslu.

  • Do karantény šlo v říjnu 37 400 lidí, víc než za celý březen

    Do karantény zatím v říjnu nastoupilo 37 400 lidí. Je to zhruba o 1400 víc než za celý březen, který byl dosud v koronavirové epidemii měsícem s nejvyššími počty. Jen v úterý lékaři vydali 4500 karanténních eNeschopenek, tedy víc než za celý květen či červen. Celkem v karanténě teď zůstává 28 300 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Karanténa se od září zkrátila ze 14 na deset dní. Od poloviny minulého měsíce ji hygienici už také nenařizují, pokud měli lidé i nakažený při delším setkání roušku či respirátor, nebo stáli od sebe víc než 1,5 metru. Následuje jen poučení, že je nutné sledovat příštích deset dnů svůj zdravotní stav a v případě příznaků se obrátit na lékaře. Do karantény nemusí ani ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 potvrdil.

  • Prymulův plán testování národa má dvě slabiny: falešné výsledky i personál

    Ministr Roman Prymula (za ANO) mluví o plošném testování české populace jako o jednom z pilířů boje proti koronaviru. Plán ale stále provází nejasnosti - okolo přesnosti zvolených testů i toho, kdo je vůbec provede.

  • Za první den sebereportování dostalo formulář 5741 nakažených

    Za první den rozesílání dostalo odkaz na webový formulář pro sebereportování 5741 lidí s covidem-19, mohou v něm předem vyplnit data o sobě a svých kontaktech. Ostrý provoz tohoto nástroje, který má zrychlit práci hygienikům, byl spuštěn v úterý v poledne, uvedl dnes na Twitteru ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu Ministerstva zdravotnictví a měl pilotní testování formuláře na starosti.

    Odezva lidí, kteří dostali informaci o tom, že mohou formulář vyplnit, byla asi čtvrtinová. „Do 24 hod. jsme rozeslali 5741 SMS, lidé zatím vyplnili samoreportování ve 1246 případech,“ napsal Hajdúch.

  • Podíl kapacit na intenzivní péči se od jara snižuje

    Podíl volných kapacit pro intenzivní péči v nemocnicích se od jara setrvale snižuje. Vyplývá to z dat dispečinku intenzivní péče, která sbírá Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) od poloviny dubna. V pondělí bylo podle hlášení nemocnic k dispozici 24 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (JIP/ARO), asi 32 procent lůžek s kyslíkem a 50 procent s plicními ventilátory. Dostupných je také přes 85 procent lékařů intenzivní péče a 89 procent sester. Od dubna se snížil celkový počet lůžek i personálu.

    Podle nejnovějších dat ze 13. října je aktuální maximální kapacita lůžek s možností dodávat pacientovi kyslík 23.244, lůžek na JIP/ARO 4011, lůžek s plicními ventilátory je 1821 a přístrojů ECMO zajišťujících mimotělní okysličování krve 73.

  • Policisté v restauraci po zavírací době pokutovali 21 lidí. I za drogy

    Pražští policisté při kontrolách opatření zavedených kvůli šíření koronaviru objevili ve Vodičkově ulici v centru hlavního města restauraci, která měla otevřeno po zavírací době ve 20:00 a bylo v ní několik desítek hostů. Policie rozdala 21 pokut lidem, kteří neměli roušky. Zadržela také muže kvůli drogám. Provozovateli podniku hrozí nyní pokuta až tři miliony korun. Obsluha restaurace podle mluvčího policie Jana Daňka v nařízené zavírací době zamykala hlavní vchod a hosty přesunula do zadní části sklepních prostor, kde mohli nadále pokračovat v zábavě a v pití alkoholu. Zákazníky personál z podniku vyváděl zadním vchodem. „Tímto zadním vchodem se policisté do restaurace dostali a zjistili, že se tam nachází 35 osob, které tam nesmějí být, pijí alkohol a nedodržují mimořádná nařízení,“ uvedl mluvčí.

  • Hradec Králové kvůli pracovnicím v karanténě zavírá některé školky

    Z personálních důvodů, kdy se zaměstnanci ocitli v karanténě nebo zůstali doma kvůli uzavření základních škol, musel dnes Hradec Králové rozhodnout o uzavření několika mateřských škol. „Mateřská škola Sluníčko (Štefánikova, pracoviště Hradecká) je uzavřena od dnešního dne, mateřské školy Čtyřlístek (pracoviště Švendova) a Zvoneček (obě pracoviště) budou uzavřeny od zítřka,“ uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Hradec Králové provozuje celkem 21 školek.

  • Restaurace nabízejí k jídlu pobytový balíček

    Na hotelové restaurace se z platných opatření vztahuje výjimka, v omezeném čase mohou obsluhovat i hosty uvnitř. Někteří restauratéři tak společně s hotely začali nabízet speciální pobytové balíčky. „To není o tom, že bychom měli vydělávat nebo dokonce generovat zisky. Já to prostě nechci zavírat a nebudu to zavírat. Stejně jako Andrej Babiš nikdy neodstoupí, tak já nikdy nezavřu,“ říká šéfkuchař a spolumajitel restaurace Chateau st. Havel a Ginger & Fred Ondřej Slanina.

    Více v článku Anity Plasové

  • Lidé si kvůli pandemii zvykají na jiný režim práce

    Nejvíce registrovanou změnou v práci v době pandemie koronaviru proti období před jejím vypuknutím je z pohledu pracujících nošení ochranných pomůcek. Uvedlo ji 49 procent lidí. Na druhém místě skončilo snížení příjmu, které zaznamenalo 34 procent lidí. Naopak nejméně lidí (3 %) uvedlo, že přišli o práci nebo museli skončit se svých podnikáním. Vyplynulo to z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

    Změnu pracovního režimu, která má omezit setkávání s kolegy, v době šíření nemoci covid-19 zaznamenalo 31 procent lidí. Devětadvacet procent lidí uvedlo, že se jim proti době před koronavirem snížil počet odpracovaných hodin. Pro zhruba pětinu dotázaných pak bylo změnou zahájení střídání práce z domova a z pracoviště a osvojení si nových technologických dovedností, například využívání videohovorů. Snížení pracovního úvazku oproti předchozí době zaznamenalo 16 procent pracujících.

    Z průzkumu rovněž vyplynulo, že přechod na kombinaci práce z domova s prací na pracovišti se objevoval hlavně mezi ženami a lidmi ve věku od 30 do 44 let. Pokles příjmu nejčastěji uváděli středoškoláci bez maturity a vyučení, podnikatelé a samostatně výdělečně činní. Používání ochranných pomůcek pak častěji zmiňovali pracující v oblasti zdravotní a sociální péče a veterinárních činností.

  • Nemocnice ve Zlínském kraji kvůli zavření škol ztrácí zdravotníky

    Kvůli uzavření škol, které platí v Česku ode dneška, zatím chybí ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje v provozu asi desítka zdravotníků. Dá se ovšem předpokládat, že to nebude konečné číslo a že se toto vládní opatření proti šíření koronaviru výrazněji projeví na počtu zaměstnanců na ošetřovném v nadcházejících dnech nebo začátkem příštího týdne, řekl dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. „Z důvodu karantény, pracovní neschopnosti a ošetřovného nám aktuálně v provozu našich čtyř nemocnic chybí více než tři stovky zaměstnanců z celkových 5500,“ doplnil Havrlant.

  • ČD v Pardubickém kraji omezí spoje o 11 procent

    V souvislosti s vládními omezeními ubývá cestujících ve veřejné dopravě. V Pardubickém kraji proto bude od pondělí 19. října jezdit méně vlakových spojů. České dráhy požádaly kraj o redukci, ten souhlasil se snížením počtu spojů zhruba o 11 procent. „S žádostí jsme souhlasili. Abychom zajistili dopravní obslužnost, tak autobusová meziměstská doprava zůstává v tuto chvíli v nezměněném rozsahu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš (ODS). Omezení bude platné minimálně do neděle 1. listopadu.

  • S trasováním pomáhá armáda

    Do trasování se zapojila armáda. Její členové pomáhají hygienikům s vyhledáváním a instruováním lidí. Na Twitteru zveřejnili fotografie z procesu.

  • Policisté budou důkladněji kontrolovat dodržování nařízení

    Pražští policisté budou více kontrolovat dodržování opatření, která zavedla vláda kvůli šířící se nákaze koronavirem. V úterý provedli 772 kontrol a zaznamenali 17 přestupků. ČTK to sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Policisté budou nyní ve větší míře a s větším nasazením dohlížet na dodržování mimořádných nařízení,“ uvedl Daněk. Policisté a případně strážníci mohou kontrolovat a vymáhat dodržování povinností jak podle krizového zákona, tak podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Na místě mohou lidi pokutovat do výše 10 tisíc korun.

  • Antonín Panenka už je covid negativní a je doma z nemocnice

    Fotbalová legenda Antonín Panenka je po prodělaném onemocnění covid-19 doma z nemocnice. „Tátu jsem dneska v 11 hodin vyzvedl v nemocnici a odvezl domů. Testy na covid-19 už má naštěstí negativní, ale stále ho trápí ten zápal plic. Doktoři však uznali, že nemusí být v nemocnici a propustili ho do domácího léčení,“ řekl webu pražských Bohemians jeho syn Tomáš Panenka.

  • U dvou třetin nakažených na Příbramsku nezjistí zdroj nákazy

    Na Příbramsku, ve druhém nejpostiženějším okrese, se u dvou třetin lidí nenajde zdroj nákazy covidem-19. Ohniska nejsou známa, virus se šíří komunitně.

  • Česko překonalo limit 30 tisíc testů za den

    V Česku se dnes podařilo překonat limit 30 tisíc testů za den. Na svém twitterovém účtu o tom informoval národní koordinátor testování Marián Hajdúch.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy