Hlavní obsah

Na hypotéku je pozdě, úroky porostou i příští rok, varuje ekonom

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ekonom Deloitte David Marek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko trápí vysoká inflace, lidem se znehodnocují úspory a roste nervozita. A na Českou národní banku tlačí i vláda, aby nezvyšovala úrokovou sazbu. Ta vzkazuje: jsme nezávislí a sazbu zvýšíme. Jak tedy chránit peníze?

Hostem Ptám se já byl ekonom Deloitte David Marek.

V srpnu se inflace zvýšila o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Zatímco podle průzkumu Banky Creditas dvě třetiny Čechů očekávají v následujících pěti letech průměrnou inflaci nad třemi procenty, skoro polovina Čechů dokonce nad čtyřmi procenty. Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová spustili nebývalý tlak na Českou národní banku, aby nezvyšovala úrokové sazby. Prý aby se nezvyšovalo financování státního dluhu, nebo lidem hypotéky.

ČNB ale podle všeho neposlechne a aby sílící inflaci zkrotila, pravděpodobně zvýší sazby až o půl procenta. „Ani to nebude stačit. Do konce roku by ČNB mohla zvýšit úroky na každém zasedání, jedno je v listopadu a další v prosinci. Na konci roku bychom mohli být o jeden procentní bod výše a v roce 2022 to bude asi pokračovat,“ vysvětlil situaci Marek.

Podle něj nedává žádný smysl, aby se sazby nezvyšovaly. A tlaku politiků prý nerozumí. „Vždy platila gentlemanská dohoda, že fiskální a měnová politika navzájem neovlivňují, nehází si klacky pod nohy a nekomentují své vlastní kroky,“ kritizuje vládní představitele. A podle něj je důvodem jejich tlaku to, že se jim zvyšování úrokových sazeb jednoduše politicky nehodí.

„Vy chcete co nejlepší ekonomické výsledky a co nejnižší nezaměstnanost, abyste ukázali, že se za vaší éry ekonomice dařilo co nejlépe. Pokud vám do toho přijde centrální banka, která chce trochu zpomalit ten hospodářský růst, tak je to politicky méně příznivé,“ upřesnil.

A kde všude se vyšší sazby projeví? Lidé budou mít dražší půjčky a hypotéky, a to by je mělo částečně odradit od toho, aby si je v takovém objemu brali. Právě tím by se mohlo ČNB podařit inflaci částečně snížit. A podle Makra dokonce kdo si nevzal hypotéku doposud, možná udělal chybu. „Záleží, kolik máte vlastních prostředků a jak naléhavou potřebu na vlastní bydlení. Pokud ale vezmeme v potaz i zvyšující se ceny stavebního materiálu, který se promítne i do cen nemovitostí. Řekl bych, že na to, vzít si hypotéku, je trochu pozdě,“ dodal ovšem s tím, že Češi si v porovnání s jinými státy potrpí na vlastní bydlení až přespříliš.

Kdy se dostane inflace pod kontrolu? A dá se čekat brzké zlevnění některých komodit? Které ceny už dolů nepůjdou?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Zvyšování úrokových sazeb? Politikům se nehodí, tvrdí ekonom.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované