Hlavní obsah

V Česku roste nejdelší visutý most na světě. Spojí dva hřebeny

Nejdelší visutý most na světě bude měřit 730 metrů a ve výšce 95 metrů nad zemí spojí obě strany údolí.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Dolní Moravě začala výstavba nejdelšího visutého mostu světa a do areálu opět míří tisíce lidí denně. Firma chce teď úspěch z Jeseníků zopakovat v Polsku. Další díl letního seriálu SZ Byznys.

Článek

730 metrů dlouhý visutý most ve výšce 95 metrů nad terénem propojující dva hřebeny Jeseníků. Novinka, kterou právě začal stavět Horský resort Dolní Morava. Nejdelší podobný most na světě by měl být v provozu na jaře příštího roku a vyjde na desítky milionů korun.

Dolní Morava tak získá k herním parkům, známé stezce v oblacích či bobové dráze další atrakci, která přivede nové návštěvníky. Tím, že horský areál nabízí zimní i letní vyžití, ho ročně navštíví 700 až 800 tisíc lidí. Pokud tedy zrovna pandemie neuzamkne Česko.

„Návštěvnost byla téměř nulová. Poprvé v historii jsme neměli zimní sezonu. Pandemie nám vzala okolo 150 milionů korun. Museli jsme reagovat tím, že jsme nastavili úsporná opatření,“ říká Martin Palán, šéf společnosti Sněžník, která turistické středisko v Dolní Moravě spravuje s tím, že firma ale nikoho nepropustila.

Chybí nám zahraniční návštěvníci. Vzhledem k blízkosti hranic s Polskem je to až třicet procent návštěvníků.
Martin Palán, šéf společnosti Sněžník

Návrat do normálu po pandemii je zatím pozvolný. „Čekali jsme ho možná lepší, intenzivnější, je otázka, čím vším to je. Každopádně nám chybí zahraniční návštěvníci a vzhledem k blízkosti hranic s Polskem je to až třicet procent návštěvníků, kteří k nám přijíždějí,“ dodává Palán.

Právě polským návštěvníkům se teď ale firma výrazně přiblíží. V Polsku by měl vyrůst její další resort – v lázeňském městě Świeradów-Zdrój na úpatí polské části Jizerských hor.

Foto: Dolní Morava

Vizualizace nejdelšího visutého mostu na světě v Jeseníkách.

„Máme to v plánu, už jsme to území byli obhlédnout, chystáme se na to a budeme projektovat. V Polsku jsme už na začátku června otevřeli druhou stezku v oblacích,“ říká Palán s tím, že tamní park by měl být opět postavený na vodě a vodních atrakcích. Zatímco symbolem toho českého je mamut, v Polsku to bude žába. Výše investice je zatím neznámá. Vše bude záležet na rozloze a vybavení.

Další miliardové investice

Před deseti lety stálo vybudování českého areálu více než miliardu. Od té doby se firma snaží každý rok přidávat další aktivity a vyžití za stovky milionů korun. I v této době má v plánu investice v celkové hodnotě téměř miliardy korun.

Kromě zmiňovaného visutého mostu je to i síť trailových cest, rozšiřování dětských zábavních parků nebo třeba jezero, které zmodernizuje zasněžování areálu.

„Pak jsou to investice dlouhodobější, které teď vyhodnocujeme a přehodnocujeme a rozkládáme si je v čase,“ dodává Palán s tím, že nejvíce ohrožené jsou investice do wellness a rozšiřování ubytovací kapacity, které firma plánovala ještě před dvěma lety.

Další rozšiřování je ale předmětem kritiky. Části obyvatel Dolní Moravy vadí, že v obci se 400 obyvateli jsou už teď zhruba dva tisíce ubytovacích míst, a rozvoj areálu považuje za příliš velký na úkor přírody i obce.

Reklama

Doporučované