Hlavní obsah

Třetina lidí skončila. Libereckou iQlandii covid zasáhl, teď vyhlíží léto

Humanoidní robot – jedno z lákadel iQlandie.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl letní série Summer Byznys. Třetina zaměstnanců pryč, dluh 6 milionů za půjčku na přežití a ztráta na tržbách 25 milionů korun. Takhle vypadá pandemický účet liberecké iQlandie. Teď se vrací do normálu a těší se na léto.

Článek

Více než 400 interaktivních exponátů, 4 patra zábavy a k tomu třeba i první humanoidní robot v zemi. Před ním stojí skupinka dětí v respirátorech. Liberecká iQlandia se po pandemii vrací k životu. Jenže zatím pomalu.

„Ten návrat k normálu je pomalejší. Jsme přece jen ve vnitřních prostorách a lidé se zdráhají jít dovnitř a strávit 5–7 hodin v respirátoru. Věříme, že v létě už ten náběh bude úplný a stejně jako loni to léto bude dobré,“ říká ředitel parku Pavel Coufal.

Už teď ale ví, že návštěvnosti půl milionu lidí, která platila před pandemií, park kvůli půlroční uzavírce určitě nedosáhne. „Budeme rádi, když dorazí na 250–300 tisíc lidí,“ dodává Coufal. Parku totiž koncem roku výrazně chyběly i školy, které byly častými hosty.

Seriál Summer byznys

SZ Byznys připravují sérii článků s tipy na zábavní parky po celém Česku. Nové díly seriálu vycházejí v létě každý pátek.

Peníze od příznivců

V první vlně musela iQlandia začít s propouštěním, na přežití si půjčila šest milionů korun, které teď bude splácet, a o pomoc požádala i veřejnost a své příznivce. „V první vlně nám pomáhali i občané. Byli jsme za to nesmírně rádi. V té druhé vlně už jsme nikoho neoslovovali a snažili se využít těch záchranných programů, které nabízel stát a které loni nebyly,“ dodává Coufal s tím, že loňské hospodaření nakonec skončilo v minusu tři čtvrtě milionu.

Naštěstí díky úsporám a programům Antivirus a Uzavřené provozovny jsme za tři čtvrtě roku v minusu jen 300 tisíc.
Pavel Coufal, ředitel iQlandie

Celkem pak během pandemie park přišel o třetinu zaměstnanců. „Museli jsme je propustit – šetříme na každém kroku, a tak dnes i lidé z kanceláře musí pomáhat, kde se dá. Věříme, že se za rok za dva vrátíme k normálu. Pandemie nám jen letos vzala 25 milionů korun na tržbách, což se citelně projevilo. My jsme nezisková organizace. Od státu, kraje a města nedostáváme téměř nic a jsme na tržbách závislí. Naštěstí díky úsporám a programům Antivirus a Uzavřené provozovny jsme za tři čtvrtě roku v minusu jen 300 tisíc,“ dodává Coufal.

Provozní náklady parku jsou ročně 65 milionů korun. V necovidových letech získala iQlandia jen na vstupném 45 milionů korun, další peníze pak přinášela restaurace nebo třeba prodej modelů. „Vždycky se snažíme, aby nám ten rok nějak vyšel,“ dodává Coufal.

Letos už je jasné, že nevyjde. A k tomu park musí splácet i šestimilionovou půjčku na přežití, kterou chce splatit do dvou až tří let.

V iQlandii a iQparku je dohromady 16 expozic a více než 400 exponátů zhruba za 150 milionů korun. Nejdražším kouskem je humanoidní robot. „Umí reagovat i na emoce. Stál zhruba 2 miliony korun. Zároveň je ale stále napojen na londýnskou centrálu, takže se platí poplatky a údržba,“ dodává Coufal.

V covidu vznikla matematika

Během pandemie tým připravoval další expozici, na kterou se mu podařilo sehnat evropské peníze. Tentokrát bude o matematice a návštěvníci ji uvidí na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované