Hlavní obsah

Ministryně Šlechtová a poslanci odmítli tvrzení, že se v Česku vyráběl Novičok

Žádná látka typu Novičok se v Česku nevyráběla, říká ministryně obrany.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Týden po oznámení prezidenta Zemana, že se v Česku vyráběla látka typu Novičok, ujistila ministryně obrany Karla Šlechtová a poslanci zahraničního výboru veřejnost, že se nic takového nedělo.

Článek

„Žádná látka typu Novičok se v Česku neskladovala ani nevyráběla,” uvedla Šlechtová s tím, že výrobou se podle mezinárodních dohod rozumí skladování látky ve velkém množství. „Jakákoli příprava mikrosyntézy pro získání analytických dat není výrobou,” řekla ministryně.

Zahraniční výbor Sněmovny, který si kvůli Zemanovu výroku pozval kromě ministryně obrany také ředitele BIS a předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, pak stejný postoj formuloval ve svém usnesení.

Faksimile usnesení, které přijali poslanci (foto: Pavlína Kosová).

Zeman minulý týden prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se Novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu Novičok byl v březnu v Británii otráven agent Sergej Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Ministerstvo obrany po výrocích prezidenta minulý týden uvedlo, že látky typu nervového jedu Novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Obrana vyloučila, že by tyto látky mohly uniknout z laboratoří. Podle Ministerstva zahraničních věcí se v Česku netestovala tatáž látka, kterou byl otráven Skripal.

Šlechtová zopakovala, že příprava látky Novičok pro laboratorní testy není považována za výrobu ani skladování. Ministryně dodala, že mezi Vojenským zpravodajstvím i jaderným úřadem panuje v otázce údajné výroby Novičoku shoda.

Reklama

Doporučované