Hlavní obsah

V Česku žije přes 30 tisíc dolarových milionářů. Co dělají s penězi?

Rozhovor o dolarových milionářích se Zdeňkem Přibylem, výkonným ředitelem Capgemini.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku přibývá dolarových milionářů, tedy lidí, kteří disponují investovatelným majetkem vyšším než milion dolarů.

Článek

„Je jich tu mezi 30 a 31 tisíci,“ odhaduje Zdeněk Přibyl z Capgemini. Nejbohatší lidi Česka (i světa) sleduje zhruba sedm let.

Přibližně procento z těchto dolarových milionářů jsou takzvaní ultramilionáři, kterým „pane“ říká majetek vyšší než 30 milionů dolarů.

Kdo se vlastně může považovat za dolarového milionáře? Je to ten, kdo má investovatelný majetek alespoň 1 milion amerických dolarů. Do tohoto jmění nejsou zahrnuty nemovitosti obývané těmito bohatými, dále sběratelské předměty, spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

Bohatství dolarových milionářů loni přesáhlo 70 bilionů dolarů a podle odhadů by měl jejich majetek do roku 2025 narůst na více než 100 bilionů dolarů. Přes 61 % dolarových milionářů pochází z USA, Japonska, Německa a Číny.

Počet takto bohatých lidí v Česku roste podle několika na sobě nezávislých studií v posledních letech rychleji, než je celosvětový průměr, který je 10,6 % ročně. Důvodem zvyšování je především růst hrubého domácí produktu, osobních příjmů a cen nemovitostí.

Stejně jako ve světě je český dolarový milionář většinou vysokoškolák a majitel firmy. V Česku je to nejčastěji muž mezi 51 a 53 lety. „Největším zdrojem příjmů pro jeho investiční portfolio je podnikání. Ve srovnání se světem jsou čeští dolaroví milionáři stále ve fázi kumulace majetku,“ upozorňuje Zdeněk Přibyl.

„Portfolio světového dolarového milionáře tvoří akcie (30,9 %), hotovost (27,2 %), dluhopisy (15,8 %), reality (16,8 %) a alternativní investice (9,4 %),“ popisuje aktuální skladbu investic světového dolarového milionáře Přibyl.

Český dolarový milionář je opatrnější. Podle studie J&T Banka Wealth Report 2018 má přes polovinu majetku v konzervativních nástrojích, jako jsou hotovost, dluhopisy nebo nemovitosti. Největší zhodnocení očekává od stavebních pozemků (39 %), startupů (35 %) a rezidenčních nemovitostí (29 %). „Čeští dolaroví milionáři chtějí investovat lokálně, případně ve středoevropském regionu. To naznačuje, že věří v další pozitivní vývoj české ekonomiky,“ doplňuje Přibyl.

„Před deseti lety dávali dolaroví milionáři své děti na ekonomické školy doplňované o právní vzdělání, ale to vydrželo jen pár let. Nyní preferují vzdělání, které souvisí s byznysem, ve kterém sami podnikají, a doplňují to o IT obory,“ popisuje preference bohatých v oblasti vzdělání dětí Zdeněk Přibyl.

Podle průzkumů trápí české dolarové milionáře především vymahatelnost práva a také to, že je ve vládní politice aktuálně více populismu než ekonomického uvažování. Druhým dechem volají po lepším systému vzdělávání a důrazu státu na výzkum.

„Milionáře více než samotné peníze motivuje radost z dobře vykonané práce, své děti nerozmazlují a snaží se je motivovat a v investičním portfoliu dlouhodobě drží velký podíl hotovosti a nemovitostí,“ shrnuje uvažování českých dolarových milionářů Zdeněk Přibyl ze společnosti Capgemini.

Druhá část rozhovoru se Zdeňkem Přibylem.Video: Petra Benešová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované