Hlavní obsah

V Českých Budějovicích začíná festival Literatura žije!, nabídne i knihy zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stan s bazarem s několika tisíci knih, autorská čtení, dílny pro děti i koncerty nabídne festival Literatura žije!, který začíná v Českých Budějovicích. Běžně se tato akce koná v dubnu, letos ji organizátoři přesunuli na září.

Článek

Festival se dvěma desítkami vystoupení potrvá do 11. září. Jeho hlavní myšlenkou je setkávání s autory a přidružené akce. „Nejsme knižní, ale literární festival,“ řekla organizátorka Eliška Štěpánová. Vedle čtení spisovatelů a básníků si návštěvníci mohou poslechnout i autorská vystoupení studentů nebo bezdomovců. Na programu je i literární procházka, tvůrčí dílna pro děti, koncerty nebo divadla ve studentském divadle SUD. Většina akcí se uskuteční venku a program je pojatý tak, aby naplnil koronavirová opatření.

Přehlídky se zúčastní i autoři Aleš Palán, David Böhm, Miroslav Pech nebo reportérka Markéta Kutilová. Uskuteční se i slovinsko-český básnický večer. Na náměstí Přemysla Otakara II. pak najdou návštěvníci knižní stan. Mohou si z něj odnést tituly, které někdo jiný už nechce. „Lidé nosí do kavárny Kabinet CB knihy, které už nechtějí mít doma, je jim líto, je vyhodit nebo odložit do sklepa,“ popsala organizátorka. Jedná se každoročně o několik tisíc knih.

Festival je z velké části zdarma. Program nabízí kolem dvou desítek vystoupení, z toho jen čtyři placená. Podle organizátorky je vstupné spíše symbolické a pomáhá redukovat počty diváků v menších prostorech. Náklady festivalu pokrývá zejména grant od města České Budějovice a Jihočeského kraje.

V jižních Čechách se konají další dva literární festivaly. Minulý týden se uskutečnil v Táboře desátý ročník akce Tabook, zaměřené na malé nakladatele. Dalším je podzimní přehlídka Šumava Litera, přibližující knihy o Šumavě a tituly šumavských autorů. Pro letošní sedmý ročník organizátoři vybrali téma s názvem Pohraniční stráž – oslavovaný i nenáviděný služebník totalitní moci.

Reklama

Doporučované