Hlavní obsah

V Chorvatsku havaroval kosovský autobus, úřady hlásí deset mrtvých

Foto: Twitter

Zničený autobus v Chorvatsku.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně deset lidí nepřežilo havárii autobusu, který sjel z dálnice na východě Chorvatska. Úřady již nahlásily 44 zraněných. Autobus měl mířit z Německa do Kosova a jeho nehodu prý mohla způsobit únava řidiče.

Článek

Vůz havaroval okolo šesté hodiny ranní u města Slavonski Brod a podle fotografií z místa skončil obrácený na bok v trávě vedle vozovky. Na místě byli hasiči a zdravotníci a provoz na dálnici spojující Záhřeb se severní částí Srbska se zastavil.

Chorvatské úřady podle agentury AP informovaly, že v autobuse bylo 67 lidí včetně dvou řidičů a 15 nezletilých osob.

Místní policejní velitel Franjo Galić ranní havárii popsal jako „jednu z nejhorších nehod, jakou kdy viděl“. Nemocnice v regionu přijaly 44 pasažérů, podle šéfa nemocnice ve Slavonském Brodu Josipa Samardziče bylo osm lidí ve vážném stavu. AP původně s odvoláním na policii psala, že zraněných bylo 45 a že všichni byli hospitalizováni ve zmíněném městě.

„Doufáme, že se zranění cestující uzdraví,“ vzkázal prostřednictvím Twitteru chorvatský premiér Andrej Plenković. Oznámil při tom, že na východ Chorvatska zamířili ministr zdravotnictví Vili Beroš a šéf úřadu civilní obrany, aby se seznámili se všemi okolnostmi neštěstí.

Policie už předtím uvedla, že havarovaný autobus měl kosovské poznávací značky a mířil do kosovské metropole Priština na pravidelné lince z Německa. Po zahájení vyšetřování nehody byl zatčen jeden z řidičů, který patrně nad vozem ztratil kontrolu kvůli mikrospánku. „Řekl, že na okamžik usnul,“ popsal podle chorvatského zpravodajského webu Index výpověď zadrženého zástupce prokuratury.

Pozůstalým během dne kromě Plenkoviće kondolovali také kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová a šéf české diplomacie. „Upřímnou soustrast pozůstalým. MZV ČR je v kontaktu s chorvatskými úřady, byli jsme informováni, že by mezi oběťmi neměli být čeští občané,“ uvedl na Twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Nedělní nehoda patří k nejtragičtějším v moderní chorvatské historii, ještě více lidí zemřelo v září 2008 na chorvatské dálnici A1 směřující od Záhřebu k Jadranskému moři. Autokar se 47 turisty z Košic tehdy narazil na do betonového mostního pilíře, tragédie si vyžádala 14 mrtvých a 30 zraněných.

V červnu 2012 pak zemřelo nedaleko místa této nehody osm českých turistů. Jejich autobus před přejel z pravého pruhu do levého a levými koly vyjel na nezpevněnou část mezi pásy dálnice, načež v rychlosti narazil do konstrukce s dopravním značením. Pak se převrátil na pravý bok, po kterém klouzal dalších asi 20 metrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované