Hlavní obsah

V dětmarovické elektrárně hoří, několik lidí je zraněno

Hasiči bojují s požárem v dětmarovické elektrárně.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

V Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku hoří. Škoda způsobená požárem absorbéru byla předběžně vyčíslena na 100 milionů korun.

Článek

Škodu 100 milionů korun předběžně vyčíslil mluvčí hasičů. Oblastní mluvčí společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje, Marie Pásková ale ČTK řekla, že výši škody zatím není možné určit. Několik lidí bylo při požáru zraněno - nadýchali se zplodin hoření a museli být převezeni do nemocnice v Orlové na Karvinsku.

Pásková uvedla, že elektrárna bude muset být odstavena, ale k zásobování odběratelů budou použity náhradní zdroje. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku.

V elektrárně podle Páskové zahořely vnitřní vestavby rekonstruovaného absorbéru, zařízení, které slouží ke snižování emisí síry. Jak dlouho potrvá odstávka, zatím není jasné. Příčiny požáru se vyšetřují. O události byla informována i Česká inspekce životního prostředí.

Tepelná elektrárna Dětmarovice zahájila provoz 31. května 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

Výstavba elektrárny začala v roce 1971 a spouštění čtyř bloků trvalo postupně od května 1975 do listopadu 1976. Zpočátku spalovala elektrárna pouze černé uhlí z místních zdrojů, po roce 2000 se začalo ke spalování v menším množství používat také hnědé uhlí ze severozápadních Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované