Hlavní obsah

Rok covidu můžeme smazat. Teď přijde rychlý obrat, věští centrální bankéř

Aleš Michl, člen bankovní rady ČNB, vysvětluje, proč podle něj bude meziroční růst HDP rekordní.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rok covidu jako by nebyl, můžeme ho smazat, říká v rozhovoru pro SZ Byznys člen bankovní rady ČNB Aleš Michl.

Článek

Rok 2021 bude dobrý – bude dokonce tak dobrý, až to mnohé překvapí. Alespoň tak vidí zotavení české ekonomiky centrální bankéř Aleš Michl.

„Až skoncujeme s covidem, tak si myslím, že ty ekonomiky vystřelí nahoru a ve druhém čtvrtletí letošního roku už rekordně porosteme. Vykážeme historicky největší meziroční růst HDP,“ je přesvědčen Michl, člen bankovní rady ČNB a někdejší ekonomický poradce premiéra Andreje Babiše.

Ve své předpovědi sází na tržby firem a vývoz. „Průmysl najel, export najel. To jsou dobré zprávy, na základě kterých jsem učinil tu predikci. Pokud se to udrží, tak ve druhém čtvrtletí letošního roku prostě meziročně vykážeme rekordní růst,“ predikuje Michl.

Souvisí to prý i s tím, že po prvním lockdownu řada velkých firem zavřela. Nikdo nevěděl, co se bude dít. Po rozjezdu průmyslu včetně automobilového teď řada firem a jejich dodavatelů podle něj dohání to, co ztratili.

„Podle mě to, co se teď stalo, byla záměrně vyvolaná recese tím, že jsme zavřeli části ekonomik,“ tvrdí Michl a vysvětluje proč: „Tím, že vláda v zájmu ochrany zdraví lidí rozhodla, že zavře část ekonomiky, pochopitelně nastala recese. V té první vlně, v tom prvním lockdownu, zavřely i velké podniky, protože jsme ten vir přesně neznali. Ale to, co je dnes odlišné od toho prvního lockdownu, je, že průmysl a export jede,“ uvádí Michl. Podniky jsou na stejné úrovni, jako byly před pandemií,“ říká centrální bankéř pro Seznam Zprávy.

Celý rozhovor s Alešem Michlem najdete na webu seznamzpravy.cz/byznys v neděli 10. ledna.

Reklama

Doporučované