Hlavní obsah

V Hluboké nad Vltavou mohou lidé opět vyrazit na stezky mezi obří kraslice

Foto: Svetlana Beleacov, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Tři okruhy, na nichž je celkem 27 obřích vajec, kdy jedno váží až 700 kilogramů, si mohou ode dneška projít lidé v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Velikonoční stezky vedou zámeckou zahradou nebo v okolí města.

Článek

Smyslem pro návštěvníky je najít všechny betonové kraslice pomalované různými motivy. „Trasy jsou vhodné pro všechny. To znamená třeba i pro malé děti na odrážedle, pro aktivní turisty, kteří chodí s holemi, nebo pro maminky s kočárem,“ uvedla organizátorka akce Valerie Chromá. Letošní novinkou je takzvaná Rodinná hra s mapou. „Na mapce kraslic najdete křížovku, kterou doplníte pomocí indicií nakreslených přímo na obřích vejcích,“ uvedla. Zájemci si mohou speciální mapu pro hru vyzvednout v knihkupectví ve Zborovské ulici v Hluboké nad Vltavou.

Dodala, že na hledání obřích kraslic mají účastníci několik týdnů. Akce trvá do konce května. „Mohou se sem vracet prakticky po dobu dvou měsíců a vždycky si libovolně vybrat jakoukoliv trasu,“ řekla.

Organizátoři letos rozmístili vejce mimo centrum města. Reagují tím na opatření související s koronavirem. Zhruba polovina obřích betonových kraslic má letos namalovaný nový motiv. „Vždycky to necháme na fantazii dobrovolných umělců. Nechceme jim zadávat konkrétní téma, na které by měli tvořit,“ uvedla.

Stezka s obřími kraslicemi patří do programu s názvem Velikonoce v Hluboké nad Vltavou. Jejich součástí je rovněž například trasa na canicross, pro běžce, nebo cyklisty. Účastníci virtuálního závodu vyrazí na trať pomocí mobilní aplikace a pomocí ní budou svůj výkon sdílet. „Mohou trasu absolvovat do konce května několikrát a sledovat své dosažené časy,“ řekla Chromá. Účastníci místo startovného mohou přispět dobrovolnou částkou do Řetězu naděje, což je sbírka pro čtyřletou dívku, která se narodila s těžkým rozštěpem páteře.

Reklama

Doporučované