Hlavní obsah

Zvony kostelů v Českých Budějovicích od čtvrtka nahradily zvuky velkých hrkaček

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Průvod přibližně tří desítek lidí s těmito nástroji prochází centrem města v pravidelných intervalech a skončí až v sobotu večer. Hrkání je velikonoční tradicí, která má připomenout, že zvony podle úsloví odletěly do Říma.

Článek

Podle pověsti zvony odlétají do Říma vždy na Zelený čtvrtek. Po odeznění modlitby Sláva na výsostech Bohu zvony umlkají a v Římě jim má požehnat papež. Zvony se pak vrací vždy na Bílou sobotu. Třídenní mlčení zvonů má vyjádřit smutek a střídmost křesťanů.

V minulosti Českými Budějovicemi od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty chodilo sedm desítek takzvaných hrkačů v černých oblecích s bílou maskou na obličeji. Loni Marčík kvůli omezení souvisejícími s koronavirem městem prošel pouze s jedním dalším účastníkem. „Jako musíme jíst, pít a dýchat, tak musíme mít svobodu a musíme milovat. S tím je spojeno i to, že jsem věřící a chci vyznat víru. A touto formou to spojujeme s tradicemi,“ uvedl Víťa Marčík, jenž akci ve městě tradičně pořádá.

Letos však situace povolila výjimku na tuto akci, i když v omezenějším režimu než v minulosti. „Dodržujeme hygienická opatření a trochu jsme změnili trasu. Ale jsem moc rád, že to letos můžeme dělat,“ řekl.

Marčík stojí i za dalším tradičním velikonočním projektem, kterým je dnešní tesání kříže. Také tuto aktivitu museli organizátoři kvůli koronaviru změnit. „Přesunuli jsme ji z náměstí Přemysla Otakara II. před katedrálu svatého Mikuláše. "Dříve to bývalo tesání 12 křížů. Ale teď jsme to museli změnit a přesunout, protože to přitahovalo hodně lidí, kteří tesání sledovali,“ řekl Marčík.

Hrkání a tesání kříže v Českých Budějovicích jsou jedny z mála velikonočních akcí, které se v Jihočeském kraji konají i při koronavirové pandemii. Mnohé další události organizátoři zrušili, část bude on-line. Streamy bohoslužeb připravila českobudějovická diecéze, která někde zároveň zvýší počet mší. Omezení se dotknou obřadů, jako je vigilie při Bílé sobotě.

Reklama

Doporučované