Hlavní obsah

V Hniličkově průzkumu atraktivity sportů fotbal propadl, ženy nezajímá

Foto: Profimedia.cz

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička na svých cestách po jednotlivých regionech navštívil řadu sportovních zařízení.

Reklama

Které sporty Čechy nejvíc zajímají? Zhruba tak by se dala shrnout otázka, na kterou hledal odpověď průzkum Národní sportovní agentury. Přinesl odpovědi, v některých případech velmi překvapivé.

Článek

Až šokující jsou výsledky, jichž v tomto průzkumu dosáhl fotbal. V hodnocení divácké atraktivity obsadil celkově až osmou příčku, zejména proto, že ženám se nevešel ani do první patnáctky divácky nejoblíbenějších sportů.

A při hodnocení, jak atraktivní je pro ně sport z hlediska toho, aby jej účastníci ankety sami provozovali, se fotbal nevešel ani do celkového Top 15. A v kategorii mužů skončil až pátý.

„Musím říct, že i pro mě to bylo velmi překvapivé,“ hodnotil výsledky průzkumu Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Průzkum proběhl v říjnu minulého roku, a to na vzorku 5000 respondentů, což je reprezentativní vzorek obyvatelstva.

Zjistilo se, že v roli diváka sleduje sport alespoň jednou týdně či častěji celkem 41 procent Čechů. Aktivnímu provozování sportu se stejnou četností se pak věnuje 38 procent obyvatel.

„Zatímco například ve Skandinávii až 80 procent obyvatel, tady vidíme, kde máme největší rezervy,“ říká Hnilička. „Navíc zjišťujeme, že nám přestávají sportovat lidé v kategorii nad 45 let. A to pak vytváří velkou zátěž zdravotnictví, protože se kvůli tomu zvyšuje podíl obyvatel s cukrovkou a dalšími nemocemi.“

Účastníci průzkumu dostali seznam 105 sportů. A hodnotili je ze dvou hledisek.

Za prvé podle toho, jak atraktivní jsou pro ně tyto sporty jako pro diváky. Druhým hlediskem bylo, jak jsou pro ně zajímavé z toho pohledu, aby se jim sami věnovali.

Každému sportu udělovali pak respondenti body na škále, kde 10 byla nejvyšší hodnotou.

Takto dopadly výsledky sportů podle jejich divácké atraktivity. V tabulce si můžete přepnout i na oddělené výsledky mužů a žen.

Jak vidno, Češi se nejraději dívají na lední hokej, u mužů je to jejich jednička, u žen dvojka po krasobruslení. Už jsme zmínili překvapující neúspěch fotbalu, který u mužů obsadil třetí pozici, u žen se nevešel do Top 15.

Celkově příliš nezabodovaly kolektivní sporty, v konečném pořadí obsadil volejbal pozici číslo 13, basketbal skončil o dvě příčky níže.

A tady jsou výsledky postavené z hlediska aktivního provozování sportu, kde možná pro někoho překvapivě zvítězil bowling a kuželky. „Bereme to tak, že jde o záležitost na pomezí sportu a zábavy,“ glosoval tento výsledek Ivo Lukš, místopředseda Národní sportovní agentury.

„Vidíme, že se tu odrazila atraktivita tenisu nebo záliba Čechů v cyklistice. Možná až překvapivě dobře dopadl stolní tenis. Je pravda, že tím se lidé zabývají i v těch nejmenších vesnicích. Podobně jako fotbalem. Ale když se výsledky statisticky prolnou celou republikou, i většími městy, vidíme, že ani tady fotbal příliš neuspěl, což mě osobně dost zarazilo,“ připustil Milan Hnilička.

„Z výsledků průzkumu jednoznačně vidíme, že zatímco třeba v Anglii se fotbal stal rodinným sportem, české ženy příliš nezajímá. Pro fotbalové funkcionáře je to asi inspirace k tomu, co by se mohli snažit zlepšit,“ podotkl Hnilička.

Agentura si průzkum nenechala udělat samoúčelně. „Jeho výsledky budou hrát roli i při rozdělování dotačních peněz,“ vysvětlil Hnilička. „A to v dotačním programu Organizace sportu, ze kterého se financuje provoz jednotlivých sportovních svazů a asociací.“

Tradiční dosavadní měřítka prý mají být zohledněna zhruba ze 70 procent, výsledky průzkumu mají dostat přibližně třicetiprocentní váhu při hodnocení toho, jak vysokou dotaci sporty dostanou.

„Zároveň jsme ale chtěli udržet nějakou míru kontinuity oproti minulosti,“ řekl Hnilička.

Na dotaz, jestli tedy kupříkladu fotbal čeká nějaký výrazný propad dotací, protože v anketě dopadl za očekáváním, však Hnilička zavrtěl hlavou: „Tam je tak vysoká členská základna a tak vysoký podíl tradičních kritérií, že k propadu nedojde. Spíš se dá říct, že fotbal nebude mít dotační nárůst.“

Celkově prý pro kolektivní sporty platí, že byly až dosud podfinancované, i to se Národní sportovní agentura pokusí zohlednit.

Žádný konkrétní případ, jak tedy některému sportu výsledky průzkumu pomohly, nebo ublížily, představitelé agentury neuvedli. Hovořili v obecné rovině o tom, že výsledky průzkumu se odrazí i při vybírání investičních dotačních projektů.

„Podobné průzkumy bychom chtěli uskutečnit orientačně jednou za dva roky,“ dodal Milan Hnilička.

Reklama

Doporučované